Csehországban, a rendszerváltás után egy vállalkozó harckocsik felújításába kezdett egy gyárban, ahol korábban a nácik által elhagyott harci eszközöket újították fel. Az Excalibur nevű vállalkozást azóta átvette fia, aki a Bloomberg szerint 2022-ben hirtelen óriási kereslettel találta szembe magát: Ukrajna bármennyi felújított szovjet tankot átvett tőle.

Növekvő cég, virágzó üzletág

Az Excalibur egy nagyobb hadiipari cég, a CSG legsikeresebb ágaként működik, A CSG árbevétele tavaly már 1,73 milliárd euró volt, a 2021-es érték háromszorosa. A cégkonglomerátum új fegyvereket, hadijárműveket is gyárt, az elmúlt években pedig felvásárolt egy spanyol, majd egy olasz hadiüzemet.

A cégnél nem aggódnak amiatt sem, hogy ha hirtelen véget ér az ukrajnai háború (aminek egyelőre nyoma sincsen), akkor ne lenne megrendelés: a felújított szovjet tankokra ugyan lehet, hogy nem lesz szükség, de a Nato-tagállamok megemelt védelmi kiadásainak köszönhetően a cseh cég biztos benne, hogy bőséges megrendelése lesz. Most annyira tele vannak megrendeléssel, hogy le is vannak maradva a szállítással: nagyobb gyárakra, több munkaerőse van szükségük, vagyis bővíteni kell.

Rozsdaövezettől a hadiiparig

Az Excalibur története úgy kezdődött, hogy Jaroslav Strnad először azért kezdett szovjet tankokat és más hadieszközöket olcsón felvásárolni, hogy azokat szétbontva újra hasznosítható fémként eladja. Meglepődve tapasztalta, hogy az alkatrészeknek, sőt, a működőképes használt járműveknek is nagy piaca van például afrikai országokban, így fokozatosan megkezdte az exportot.

Idővel az Excalibur mellett egész cégcsoporttá nőtt a vállalkozás, ez lett a CSG. 2018-ban a vállalkozótól átvette az irányítást az alapító fia, Michal, aki 2022-ben szembesült a hatalmas ukrán kereslettel. Több mint 300 darab T72-es szovjet harckocsit újítottak fel és küldtek Ukrajnába más eszközök mellett, és lőszert is bőségesen szállítanak.

Nem akármilyen célt tűzött ki

Michal Strnad a Bloomberg Billionaires Index szerint már nagyjából 5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezhet, ennyire értékelik a céget, amely az egyik leggyorsabban növekedő hadiipari cég Európában. A cégtulajdonos vállalkozó nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy utolérjék a patinás Rheinmetall társaságot árbevételben.