Az Amazon.com Inc. a világ legnagyobb internetes kiskereskedője bejelentette, hogy a világtörténelemben először az elektronikus könyvek értékesítése meghaladta hagyományos, nyomtatott könyvekét - jelentette a Bloomberg. Minden 105 elektronikus könyvre 100 hagyományos jut, az olvasnivalók értékesítése a portálon egyébként idén gyorsabban nő, mint bármikor az elmúlt tíz évben. Az Amazon online könyváruházként kezdte működését 1995-ben, ám ezt követően általános elektronikus hipermarketté vált, ahol szinte mindent megvehet az érdeklődő.

A cég 2007-ben kezdte értékesíteni Kindle névre keresztelt elektronikus könyvolvasóját, a 114-379 dollár közötti áron kínált ketyeréből tavaly nyolcmilliót adtak el. Az elektronikus könyvek ezen, okos telefonokon és laptopokon is olvashatók. Az e-könyvekből már tavaly júliusban több fogyott, mint a kemény fedelű - tartósabb, de drágább - nyomtatott változatokból, majd idén év elején a puha fedelű kiadásokat is leelőzték.

Nagyon reméltük, hogy előbb-utóbb átveszik a nyomtatott könyvek helyét az elektronikus változatok - nyilatkozta Jeff Bezos, az Amazon alapító-vezérigazgatója -, de azt sohasem gondoltuk, hogy ez ilyen hamar bekövetkezik. A nyomtatott szövegek világának vége ezzel már-már karnyújtásnyira került - teszik hozzá szakértők.