A kínai vámszolgálat hétfőn közzétett adatai szerint az export értéke májusban éves összehasonlításban 2,5 százalékkal 190,75 milliárd dollárra csökkent. Elemzők 5 százalékos visszaesésre számítottak az áprilisi 6,4 és a márciusi 11 százalékos csökkenés után. Februárban még 48,3 százalékkal, decemberben 9,9 százalékkal, novemberben 4,7 százalékkal, októberben 11,6 százalékkal, szeptemberben pedig 15,3 százalékkal növekedett a kivitel értéke. Januárban viszont 3,3 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

Az import értéke az egy évvel korábbihoz képest 17,6 százalékkal 131,26 milliárd dollárra esett a múlt hónapban. Elemzők 10,7 százalékos visszaesést valószínűsítettek az áprilisi 16,2 és a márciusi 12,7 százalékos zsugorodás után. Márciust megelőzően tavaly szeptemberig csak kétszer, szeptemberben (7,0 százalék) és októberben (4,6 százalék) növekedett az import, míg novemberben 6,7, decemberben 2,3, januárban 19,9, februárban pedig 20,5 százalékkal csökkent.

A külkereskedelmi mérleg 59,49 milliárd dolláros többletet mutatott májusban, ami jóval fölötte van az elemzői várakozásokban szereplő 44,95 milliárd dollárnak. Áprilisban 34,1 milliárd, márciusban 3,08 milliárd, februárban 60,6 milliárd dollár volt a mérleg többlete.

A kínai külkereskedelem volumene tavaly 3,4 százalékkal emelkedett, kevesebb mint felével a kormány 7,5 százalékos céljánál. Az idei évre 6 százalékos növekedést tervezett a kormány. A vámszolgálat adatai azt mutatják, hogy az idei év első öt hónapjában 8 százalékkal csökkent a külkereskedelmi forgalom értéke. Csu Haj-pin, a JP Morgan bankcsoport ázsiai-csendes-óceáni részlegének Kínáért felelős elemzője úgy véli, hogy lehetetlennek tűnik a kínai kormány idei célszámának elérése, különös tekintettel az importnak a gyenge belső keresletet tükröző erős visszaesésére.

Szakértők arra számítanak, hogy a következő 4-5 hónapban is romlanak a kereskedelmi feltételek, bár a gazdaság helyzete stabilizálódhat a növekedést ösztönző intézkedéseknek köszönhetően.

A kínai jegybank tavaly november óta már három alkalommal csökkentett kamatot, illetve mérsékelte a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátáját. A Reuters bennfentes politikai forrásokból úgy értesült, hogy a pekingi vezetést felkészületlenül érte a növekedés lassulásának erős üteme, és várhatóan fiskális intézkedésekkel próbálják meg élénkíteni a gazdaságot, miután a monetáris lazítás a reméltnél kevésbé hatékonynak bizonyult.