Az euróövezetben csökkentek a termelői árak májusban éves és havi összehasonlításban is – jelentette szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az euróövezet termelői árai májusban 1,9 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest az elemzők által várt 1,8 százalék helyett.

Ez volt zsinórban az ötödik hónap, amikor az euróövezetben esést mutattak a termelői árak.

Áprilisban 3,2 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző havihoz viszonyítva.

 

Csökken a tejtermékek ára, de bármikor visszatérhet az eszement drágulás

A következő hónapokban tovább mérséklődhet a tej és a tejtermékek ára, és ezt már a fogyasztói árak is tükrözik. A korrekció elsősorban a nemzetközi folyamatoknak köszönhető, de elősegíti a kereslet csökkenése, a kötelező akciózás, valamint az árstop várható kivezetése. Bővebben >>>

Nem egészen a várt árcsökkenést kaptuk

A termelői árak csökkenése elsősorban arra vezethető vissza, hogy az energiaárak 5 százalékkal estek májusban az áprilisi 10,2 százalékos havi csökkenés után.

Energia nélkül a termelői árak 0,4 százalékkal csökkentek májusban az előző havi 0,2 százalékos esést követően.

Az Európai Unióban a termelői árak májusban 1,8 százalékkal csökkentek az áprilisihoz viszonyítva, amikor 3,1 százalékos volt a havi visszaesés.

Egy év alatt, tavaly május óta 1,5 százalékkal csökkentek a termelői árak az euróövezetben az elemzők által várt 1,3 százalék helyett az előző havi 0,9 százalékos emelkedést követően.

2020 decembere óta az idei május volt az első hónap, amikor éves összehasonlításban csökkentek a termelői árak az euróövezetben, döntően az energiaárak 13,3 százalékos esésének köszönhetően.

Az Európai Unióban a termelői árak 0,5 százalékkal csökkentek éves összevetésben az év ötödik hónapjában az előző hónapban regisztrált 2,1 százalékos emelkedés után.

 

 

 

Még csak most jön a feketeleves: tévedett, ha azt hitte, a drágulásnak vége

Szinte mindenki áremelkedéssel számol az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) féléves konjunktúravizsgálata szerint. Több mint kétezer magyarországi vállalkozás vezetője értékelte a belföldi árakat és az exportárak alakulását a közeljövőben. Bővebben>>>