Putyin kritikája szerint az alku keretében gabonát, műtrágyát és más élelmiszereket szállítanak az Európai Uniónak és Törökországnak a szegény országok kárára. Ezek a vélekedések felkelthetik a félelmeket, hogy a paktum felbomolhat, ha nem sikerül sikeresen újratárgyalni.

Ukrajna, amelynek kikötőit Oroszország a februári invázió óta blokád alatt tartja, azt mondta, hogy a megállapodás feltételeit szigorúan betartják, és nincs okuk újratárgyalni azt. Putyin úgy véli azonban, hogy Ukrajna és a Nyugat nem tartja be a megállapodás feltételeit, és hogy a gabona nagy része az EU-ba kerül, nem pedig a szegényebb országokba, amin az orosz vezető szerint változtatni kell, ha el akarják kerülni a "példátlan humanitárius katasztrófát" - jelentette a Reuters.

Egy ukrán elnöki tanácsadó válaszában azt mondta, hogy Oroszországnak nincs oka felülvizsgálni a mérföldkőnek számító paktumot, és hogy a háborús megállapodás feltételeit szigorúan betartják. "Úgy vélem, hogy az ilyen váratlan és alaptalan kijelentések inkább arra utalnak, hogy új agresszív beszédtémákat próbálnak találni a globális közvélemény befolyásolásához, és mindenekelőtt az ENSZ-re való nyomásgyakorláshoz" - mondta Mihajlo Podoljak, a tanácsadó.

Ukrajna azt reméli, hogy nyolc-kilenc hónapon belül 60 millió tonna gabonát exportálhat - mondta júliusban Oleh Ustenko elnöki gazdasági tanácsadó, figyelmeztetve, hogy ez az export akár 24 hónapig is eltarthat, ha a kikötők nem működnek megfelelően.

Putyin arról is beszélt, hogy esetleg korlátozni fogják az EU-ba irányuló gabona- és élelmiszerexportot, és megígérte, hogy megvitatja a kérdést Tayyip Erdogan török elnökkel, aki segített az eredeti megállapodás közvetítésében is.

"Találkoztam az Afrikai Unió vezetőivel, az afrikai országok vezetőivel, és megígértem nekik, hogy mindent megteszünk érdekeik biztosítása és az ukrán gabonaexport megkönnyítése érdekében" - mondta az orosz vezető egy gazdasági fórumon Oroszország távol-keleti régiójában.

Amennyiben a Törökországba, mint közvetítő országba irányuló szállítmányokat nem veszik figyelembe, szerinte a 87 szállítmányból mindössze kettő esett az ENSZ Világélelmezési Programja alá, ami mindössze 60 ezer tonnát, vagyis az eddig exportált 2 millió tonna 3 százalékát jelenti.

Nagyjából 70 hajó rekedt Ukrajnában, amikor Oroszország februárban megszállta az országot, és ezek egy része már gabonával volt megrakodva, a szerződéseket már aláírták. E szerződéses rakományok közül néhányan elsőként indultak útnak.

Törökországba kerül a legtöbb gabona

Az ENSZ adatai szerint eddig 88 hajó indult vagy indul Ukrajnából a megállapodás keretében, és ezek közül kettő az Élelmezési Világprogram hajója volt - az egyik Dzsibutiba, a másik Jemenbe.
A 88 hajó közül a legtöbb gabona - 368 407 tonna - Törökországba került vagy kerül. Összesen mintegy 757 697 tonnát az Európai Unió tagállamaiba szállítottak, bár néhány szállítmány más országokba, többek között Kínába, Indiába, Iránba, Egyiptomba és Szudánba is megy.

Putyin panaszkodott, hogy a megállapodás egy másik részét, amely az orosz élelmiszerexportőrök és -szállítók korlátozásainak enyhítésére irányult, szintén nem hajtják végre. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy nappal korábban szintén kétségbe vonta a megállapodást, azzal vádolva a nyugati államokat, hogy nem tartják be a kölcsönös ígéreteket, amelyek szerint segítenék Moszkva szállítmányainak megkönnyítését.