Az amerikai kereskedelmi tárca jelentése szerint online is kimutathatók az etnikai csoportok közötti társadalmi egyenlőtlenségek. A 2001-2009 közti statisztikai adatok alapján a szélessávú internetpenetráció növekvő aránya (a vizsgált időszakban 9-ről 64 százalékra nőtt) ellenére a digitális szakadék a fehér és nem fehér lakosság között jelentős.

Az elemzés úgy találta, hogy a fehér és ázsiai-amerikai háztartásokban lényegesen magasabb a szélessávú kapcsolatok aránya, mint más társadalmi csoportokban. A legmagasabb, 77 százalékos arányban az ázsiai családok rendelkeznek gyors adatátviteli eléréssel. A fehér háztartásokban ez a szám 68 százalékos, míg az afrikai-amerikai családoknál 49, a spanyolajkú amerikaiak körében pedig 48 százalék.

A felmérés szerint a városban élőknek és a fiatalabbaknak nagyobb arányban van szélessávú hozzáférése, mint a vidékieknek és az idősebbeknek. Ugyanakkor, bár az adatok szerint a magasabb iskolai végzettségű és jövedelmű háztartásokban nagyobb valószínűséggel van szélessávú net, ez a demográfiai különbség önmagában mégsem magyarázza az etnikai csoportok közti elérést. Ha ugyanis e két faktort kiszűrik, a fehér lakosok körében akkor is 10 százalékkal magasabb a szélessávon kapcsolódók aránya, mint a fekete bőrűek körében, sőt a fehérek esetében így is 14 százalékkal többen rendelkeznek jobb infrastruktúrával, mint a spanyolajkú háztartásokban.

A kutatást értékelő szakértők szerint a különbségnek egyéb okai is lehetnek. Közülük Rebecca Blank úgy látja: az állampolgárok társadalmi környezete lehet az egyik magyarázó faktor. A szakértő szerint a világháló egyik fontos tényezője, hogy az internetezők egy közösség tagjainak érzik magukat, olyan közösségé, amelyet a nethasználat is összeköt. Így akiknek a környezete nem használja az internetet, azok kevésbé hajlandóak csatlakozni, mint azok, akik az őket körülvevő közegükben is az online aktivitást tapasztalják.