Az amerikai kormány a jelentős növekedést adminisztrációs késedelemnek tudlajdonította: sokan az ünnepek alatt nem folyamodnak azonnal munkanélküliségi segélyért rögtön azután, hogy megszűnt a munkahelyük, és a munkaügyi hivatalok is rövidebb ideig tartanak ilyenkor nyitva, ami a bürokratikus munkák csúszását is eredményezi. 

A Marketwatch által megkérdezett elemzők a január 8-ával végződő hétre azzal számoltak, hogy az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma 405 ezerre fog esni a szezonálisan kiigazított adatok alapján.

A négyhetes átglag esetében a kérvények száma jóval kisebb mértékben, 5500-zal, 416 500-ra emelkedett. A mozgó átlag sokkal meghitelesebben mutatja a foglalkoztatottsági trendeket, mert kiszűri a heti adatokból a fluktuációkat, amelyek torzíthatják a munkaerőpiacról alkotott képet.

A folyamatban lévő segélyek szezonálisan kiigazított értéke ugyanakkor 248 ezerrel 3,88 millióra esett. Összesen 9,19 millió ember részesült valamilyen formában munkanélküli juttatásban a december 25-tel végződő héten, kiigazítatlan adatok alapján. Ez az előző héthez képest 422 523-mal többet jelent.