Az Európai Bizottság által készített, az eurózóna menedzser és fogyasztói várakozásait magába foglaló bizalmi indexe 101,3 pontra emelkedett júniusban a májusi 99 pontról - írja a Bloomberg. Az elemzőket is meglepte az adat, korábban 99,1 pontot vártak.

A bizottság által publikált többi mutató is javult: a fogyasztói bizalom mínusz 14 pontra emelkedett júliusban az előző havi mínusz 17-hez képest, az ipari index két ponttal, -4 pontra emelkedett és a szolgáltatások mutatója is két ponttal, plusz 6-ra emelkedett.

Az adatok láttán az elemzői vélemények is optimistábbak lettek: a Görögországgal kezdődött adósságválság mintha kezdene homályba veszi és a kellemes meglepetéseket hozó vállalati gyorsjelentések kerültek a piaci szereplők fókuszába. Most már többen vélik úgy, hogy az öreg kontinens gazdasága jó eséllyel megmarad a növekedési pályán és a kockázatok is elhanyagolhatóak jelenleg.

A gyengébb euró ráadásul segíti a külpiacokra termelőket, amit alá is támaszt a kapacitások kihasználtsága: 77,4 százalékra nőtt a harmadik negyedévben az előző három hónap 75,5 százalékos értékéhez képest - ez 2008 utolsó negyedéve óta a legmagasabb kihasználtság. A feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatok exportvárakozásait mérő index -25 pontról -22 pontra emelkedett és a foglalkoztatási várakozásokat megtestesítő mutató is emelkedett.