Az ír kormány 10 milliárd eurós bankmentő csomagot hirdetett meg, melynek célja a pénzintézetek hosszútávú stabilitásának megteremtése és a hitelfelvétel folyamatosságának biztosítása a recesszióba süllyedt ország gazdaságában.

Az ország ezen kívül a betétek teljes visszafizetésére állami garanciát vállal a következő két évre. Ez a kötelezettségvállalás a pénzügyminisztérium becslése szerint összesen 485 milliárd euró értékű betétre terjedhet ki.

Az állami befektetést a 18,7 milliárd eurós állami nyugdíjtartalék-alapon keresztül bonyolítják le és elsőbbségi és/vagy tradicionális részvény formáját ölti, a jelenlegi részvényesek pedig ugyanolyan feltételekkel jegyezhetnek újabb részvényeket, mint az ír kormány.

Európában az ír bankokat sújtotta leginkább a válság, az Anglo Irish Bank értékének 96, a Bank of Ireland pedig 90 százalékát veszítette el idén, s a jövőben sem várnak számottevő javulást: az előrejelzések szerint ugyanis az ír gazdaság 2009-ben akár 4 százalékot is zsugorodhat.

A szigetország bankmentő lépését más országok is például vehetik, így a jövőben Nagy-Britannia vagy Németország is hasonló intézkedésekre kényszerülhet.