Bár már most bemutatták a legújabb, III. Károly király arcképével kinyomtatott brit bakjegyeket, a nemrég elhunyt Erzsébet királynőt ábrázoló bankjegyek várhatóan még 2024-ig, vagy még annál is tovább forgalomban maradnak – írja a Sky News.

Bank of England által nyilvánosságra hozott károlyos 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyek fokozatosan váltják majd a korábbi erzsébetes papírpénzeket.

III. Károly penny-ként már kapható

A brit Királyi Pénzverde már megkezdte a Károly királyt ábrázoló pénzérmék kibocsátását: ezek december eleje óta megtalálhatóak a brit piacon. A Királyi Pénzverde első nekifutásra közel 10 millió, III. Károly király arcképével ellátott, új 50 pennys érmét készített.

Az újonnan készült pénzérmék egyik oldalán III. Károly király portréja látható, a másikon pedig a szeptember elején elhunyt Erzsébet királynőé. Az érme hátlapja ráadásul annak az eredeti koronázási érmének a replikája, azaz hiteles másolata, amelyet II. Erzsébet királynő 1953-as koronázásakor nyomtattak.

„Sokak életében ez lesz az első alkalom, hogy új uralkodó arcképét láthatják a fizetőeszközön"

– nyilatkozta még október végén Kevin Clancy, a Brit Királyi Pénzverde múzeumának igazgatója.

A brit sajtó szerint jelentős különbség, hogy III. Károly király az édesanyja ábrázolásával ellentétben korona nélkül szerepel a pénzérméken. A női uralkodók ilyenkor általában sokkal több díszruhát és ékszert viselnek, beleérve a koronát is – mondta el Rebecca Morgan, a Királyi Pénzverde gyűjteményigazgatója.

Az új érmék – amelyeken Károly és Erzsébet két ellentétes irányba néznek – a király jóváhagyásával készültek, a designt pedig Martin Jennings készítette.

Egy olyan képet szerettünk volna, amely meg tud ragadni az emberek emlékezetében, és azt az állandóságot sugározza, amelyet szeretünk, szeretnénk a monarchiáról gondolni. Éppen ezért ez nem csupán egy portré Károlyról, több annál, egyben egy király ábrázolása is

– árulta el a tervező a kulisszatitkokat.

A pénzérmén továbbá a korona körül a királyi címer négy negyede látható egy-egy pajzson, a pajzsok közt pedig a nemzetek egy-egy jelképe van: rózsa, bogáncs, lóhere és póréhagyma.

Egyelőre nem vonják ki a forgalomból az Erzsébet-fontokat

Ettől függetlenül az eddig használt, II. Erzsébet arcképével ellátott 50 pennys pénzérméket sem vonják ki a forgalomból. Legfeljebb csak akkor, ha már teljesen elhasználódtak, vagy megsérülnek. A brit királyi családnak kifejezetten az volt a kérése a pénzverde felé, hogy a lehető legkisebb hulladékképződéssel járjon az új pénzérmék készítése.

Ugyanez igaz az Erzsébet királynőt ábrázoló bankjegyek esetében is, amelyek változatlanul törvényes fizetőeszközök maradnak, csupán abban az esetben érvénytelenítik őket, ha megsérülnek, elhasználódnak. Így a régi brit bankjegyek használatban maradhatnak akár még évekig is.

Pénze már van, koronája még nincs III. Károlynak

A Buckingham-palota még októberben jelentette be, hogy 2023. május 6-án, szombaton tartják III. Károly brit uralkodó koronázását. A ceremónia a korábbi koronázásokhoz képest várhatóan rövidebb és egyszerűbb lesz, mert a recesszió miatt a brit királyi család ésszerűen költene rá.

Bár a modern szemlélet ellenére igyekeznek majd megőrizni a nemes brit hagyományokat is, ezért többek között az uralkodó fejére a Szent Eduárd koronája kerül, a koronázási jelvény, amely az elmúlt hat évtizedben végig a londoni Tower vendégszeretetét élvezte, szigorú felügyelet alatt.

Idén tölti először II. Erzsébet királynő nélkül a karácsonyt a királyi család, aki 96 éves korában, szeptember elején hunyt el. Erzsébet királynő mindössze 25 éves volt, amikor a britek uralkodója lett: az ő hivatalos koronázását 1953. június 2-án tartották a Westminster-apátságban, Londonban.

Ez volt az első koronázás, amelyet közvetített a tévé, nagyjából 27 millió brit nézte élőben, 11 millióan pedig a rádióban hallgatták a történéseket.

A beszámolók szerint II. Erzsébet hetekig gyakorolta a súlyos korona viselését, amely hónapokon belül fia, Király király fejére kerül. Az akkor ötesztendős Károly herceg úgy emlékezett vissza, hogy aznap édesanyja fején a koronával érkezett a gyerekszobába, hogy jó éjszakát kívánjon neki.