A szélsőjobboldali Giorgia Meloni készülhet arra az utolsó közvélemény-kutatások alapján, hogy a vasárnapi előrehozott választások nyerteseként kormányalakításra kérje fel őt Sergio Mattarella olasz államfő - írta meg lapunk pénteken. Meloni pártja, az Olaszország Testvérei (FI) 25 százalékos támogatottsággal számolhat. Két szövetségesével, Matteo Salvini Ligával (13 százalék) és a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországgal (7 százalék) együtt kényelmes parlamenti többsége lehet.

A baloldali Demokrata Párt a voksok 22 százalékára számíthat, ám nincs olyan politikai erő, amellyel összefogva esélyük lehetne a kormányalakításra.

Orbán Viktor nemzetközi szövetségesének tekinthető Meloni és Salvini is. A Szabad Európa információi szerint a magyar miniszterelnök a kötcsei Polgári Pikniken többek közt arról is beszélt, hogy reményei szerint az új olasz kormány az ő álláspontját képviselve az orosz szankciós csomag meghosszabbítása ellen voksolhat majd az ezzel kapcsolatos uniós tárgyalásokon.

Két szavazatot adnak le az olaszok

Az MTI vasárnapi híre szerint több mint húszezer választási körzetet alapítottak ki Olaszorszégban, a többségét iskolákban. A szavazóknak két cédulát kell az urnákba dobni, az egyikkel a szenátus, a másikkal a képviselőház tagjait választják meg. Semmilyen járványelőírás nem vonatkozik sem a szavazókra, sem a választási bizottságok tagjaira.

Újdonságnak számít, hogy most először a választási cédulákat úgynevezett csalásellenes matricával látták el, amelyet a szavazó előtt a választási bizottság tagjai távolítanak el. Ez igazolja a voks megtörténtét.

Sok a bizonytalan szavazó

Az urnákhoz várt 50,8 millió szavazóból több mint 2,6 millió most voksol először. A bizonytalanok arányát több mint 30 százalékra mérték a választások előtti utolsó felmérések. A részvételt a rossz idő is befolyásolhatja, miután tizenhárom régióban meteorológiai riasztás lépett életbe a heves eső, viharok miatt.

Az első részleges részvételi adatokat déli 12 óra után közli a belügyminisztérium. Az este 11 órás urnazárást exit poll eredmények követik. A politikusok első nyilatkozatai késő éjszaka várhatók.

A politikusokat kamerák követik

A szicíliai Sergio Mattarella államfőt a szavazóhelyiségben sorban állók tapssal üdvözölték - írta az MTI.

A pártok vezetői a lakóhelyükön mentek el szavazni: a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára Enrico Letta a római belváros egyik oktatási intézményében kialakított körzetben szavazott, a jobboldali Olasz Testvéreket (FdI) vezető Giorgia Melonit egy külvárosi iskola épületébe várják. A centrumpárti Élő Olaszország (IV) elnöke Matteo Renzi Firenzében voksolt, a szélsőjobbos Liga vezetője Matteo Salvini Milánóban.

Matteo Salvini, miután leadta szavazatát, az őt kísérő újságíróknak azt mondta, minél többen mennek el szavazni, annál erősebb lesz a megalakuló kormány. Ő az Olasz Testvérekkel és a Hajrá Olaszországgal közös jobbközép koalíció győzelmét várja. "Nehéz hónapok állnak előttünk a növekvő rezsiköltségek, az erősödő infláció és a téli fűtési szezon közeledte miatt" - hangoztatta Salvini, aki szerint a Liga és szövetségesei készen állnak, hogy Olaszországban és Európában aktívan cselekedjenek.