Nyilvánosságra hozta az Európai Unió a terveket, miként szeretnék szigorítani az olyan technológiák exportjának ellenőrzését, amelyeket a riválisok, például Kína, katonai célokra használhatnak fel – írja a Reuters.

A stratégiáról szóló uniós közlemény név szerint egyszer sem említi Kínát, de nyílt titok, hogy az ázsiai nagyhatalom a korlátozások fő célpontja és oka. 

A korlátozások az olyan érzékeny technológiákat érintenének, mint a mikrochipek, a szuperszámítógépek vagy gyakorlatilag bármi, ami a mesterséges intelligenciával kapcsolatos. Ezeknek az eszközöknek a gyártását nem engedélyeznék a kockázatos besorolású országokban az európai vállalatoknak. Kétség sem férhet hozzá, hogy ezen országok közé sorolják majd Kínát is.

Az Európai Bizottság négy területen javasolja a gazdasági biztonságot fenyegető kockázatok alapos kiértékelését:

  • az ellátási láncok rugalmasságát,
  • a kritikus infrastruktúrák fizikai és kiberbiztonságát,
  • a technológiai biztonságát és a technológia kiszivárgását érintő kockázatokat, valamint
  • az gazdasági függőségek rizikóját, amelyek gazdasági alapú kényszerítő tényezőkké válhatnak.

Az Európai Gazdasági Biztonsági Stratégia néven ismertetett dokumentumról és az abban foglaltakról a tagállamok vezetői a június 29-én kezdődő uniós csúcstalálkozón egyeztetnek majd. Ezzel kapcsolatban egyébként

erős megosztottság várható.

Maga Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is – áprilisi kínai látogatása előtt – egy brüsszeli beszédében kijelentette, Kína egyre elnyomóbbá válik otthon és egyre magabiztosabbá külföldön. A litván országvezetés is ugyanezt az álláspontot képviseli, és azt szorgalmazza, hogy csökkentsék drasztikusan a kínai kereskedelmet.

Mindeközben azonban Németország, Franciaország és Spanyolország is inkább óvatosabb lépésekre törekednének, tartanak attól, hogy egy nagy gazdasági háborút robbantsanak ki a világ második legnagyobb gazdaságával szemben.

Érdekesség, hogy az uniós dokumentumot éppen azon a napon publikálták, amikor Li Csiang kínai miniszterelnök megérkezett Berlinbe.

Már az oroszok is retteghetnek

Egy áprilisban kiszivárgott jelentés szerint már a vezető orosz hivatalnokokat is aggasztja, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió által bevezetett szankciók elvágták Oroszországot az eredeti beszállítóitól, és így kénytelenek a kínai technológiára támaszkodni.

A Bloomberg ezt egy 10 hónappal korábbi, de csak tavasszal kiszivárgott jelentésre alapozva írta, amely az orosz Digitális Fejlesztési, Kommunikációs és Tömegmédiaügyi Minisztériumon belülről származik. Ebben magas rangú tisztviselők fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy kínai vállalatok, például a Huawei túlságosan meghatározó szereplőkké válhatnak az orosz piacot, és veszélyt jelenthetnek az ország információbiztonságára és hálózataira. A chipeket, a hálózati eszközöket és az elektronikát emelték ki mint különösen sebezhető területeket.

A jelentés alapján arra lehet következtetni, hogy az orosz hivatalnokokat nem pusztán a kínai technológiával kéz a kézben járó nemzetbiztonsági kérdések aggasztják, hanem maga a megnövekedett pekingi befolyás is. A dokumentumból kiderül, Oroszország

 

  • rádióelektronikát,
  • routereket,
  • bázisállomásokat,
  • mikroelektronikát,
  • chipeket és
  • a félvezetőkben használt anyagokat is szerez már be kínai forrásból.