Az Orbán Viktor vezette magyar és a Mateusz Morawiecki-féle lengyel kormány az elmúlt időszakban többször is vétózással fenyegetőzött, hogy közös uniós lépéseket fúrjon meg, alakítson a kedvére. A legismertebb eset, amikor tavaly év végén nem voltak hajlandók aláírni a következő hétéves költségvetésről valamint az uniós helyreállítási alapról szóló nyilatkozatokat. De előfordult már, hogy Kína mellett állt ki a kormány, amikor a hongkongi demokráciával szembeni pekingi lépések miatt született volna uniós nyilatkozat, ahogy Alekszej Navalnij orosz politikus mellett tüntetők bebörtönzése miatt kezdeményezett, Moszkvát elítélő állásfoglalást is megfúrta a budapesti vezetés.

Arra is volt már példa, hogy a magyar-lengyel páros egy uniós nyilatkozatban szereplő gender szót (ami nem a társadalmi nemre, hanem a nő-férfi egyenjogúságra vonatkozott) szedetett ki. Most csütörtökön is beleállt a Varsó-Budapest-tengely a gender szóba, amit a portói EU-s csúcstalálkozó zárónyilatkozatába szántak.

Viszont most már nem működött a fenyegetődzés: Orbán Viktor hiába érvelt a keresztény értékekkel a lengyelekkel együtt, ez nem bizonyult elég meggyőzőnek a többi európai vezető számára, a záródokumentumban három helyen is szerepel a gender kifejezés. Kétszer akkor, amikor a nemek közötti egyenlőség előmozdításáról, a nemek közötti bérszakadék betemetéséről és arról van szó, hogy garantálni kell, hogy ugyanazért a munkáért mindenki ugyanazt a bért kapja. Harmadszor a 78 százalékos foglalkoztatási arány megállapításánál, amelyhez az Európai Unió szerint a nemek közötti bérszakadék felére csökkentésére van szükség - derül ki az Index cikkéből.

A portál ennek kapcsán arról ír, hogy egyre kevésbé működik a vétódiplomácia: nem bukott el az egykor megfúrt klímaterv sem: áprilisi hír, hogy az Európai Bizottság, az Európai Parlament, illetve az Európai Unió Tanácsa megállapodott a bizottság klímarendelet-javaslatáról - vagyis végül a magyar fél is rábólintott a közös stratégiára. De célegyenesbe került egy, az EU és az afrikai, valamint karibi és csendes-óceáni államok közötti migrációs megállapodás is. Pedig ezeket korábban fúrta a magyar kormány. Sőt, a jogállamisági mechanizmus is belekerült tavaly decemberben a költségvetési források elosztási szabályozásába.