Mától 5 forinttal emelkedik a benzin nagykereskedelmi ára, a dízel pedig 6 forinttal drágul .

A Holtankoljak.hu szerint egyre tragikusabb a jelenlegi helyzet, hiszen a gázolaj beszerzési ára már a fixált 480 forint feletti. Ársapka nélkül a 95-ös benzinért már 509 forintot, a gázolajért pedig 525 forintot fizetnénk - írja az Azénpénzem.hu.

Sok jóra egyébként az év további részében sem lehet számítani az olajpiacon, ami különösen érzékenyen érintheti a magyarországi benzinkutasokat, akiknek a fixált benzinárak miatt egyre nőhet a veszteségük. Kérdés persze, hogy meghosszabbítják-e az ennek a hónapnak a közepéig tartó intézkedést

A múlt héten mindenesetre az irányadó északi-tengeri Brent piaci jegyzése már egy rövid időre átlépte a 90 dolláros szintet. Ezután azonban kissé visszaesett, mivel általános feltételezés szerint az OPEC+ eheti találkozóján továbblép, és ismét emeli termelési kvótákat, hogy növelje a kínálatot. Elvben optimizmusra adnának okot az amerikai készletek 1,8 millió hordós növekedésével kapcsolatos várakozások is. Félő azonban, hogy ez az optimizmus átmenetinek bizonyul - írja a portál.

Egyre fenyegetőbbek a prognózisok

A Brent árfolyamának legutóbbi ugrása az Ukrajna körüli feszültségeknek tulajdonítható, de ez az olajár emelkedésének csak átmeneti oka. A legfontosabb okot a csökkent beruházások jelentik.

A JP Morgan már a hónap elején figyelmeztetett, hogy a Brent hordónkénti ára 125 dollárra emelkedhet az OPEC szabad termelési kapacitásának csökkenése miatt. Hasonló, sőt fenyegetőbb prognózisokat tett közzé a Nemzetközi Energia Ügynökség is, egyben jelezve: "a készletek alacsony szintje és a csökkenő tartalékkapacitás azt jelenti, hogy 2022-ben az olajpiacok újabb volatilis évre számíthatnak."

Az elemző szerint tovább nehezíti a helyzetet, hogy nőtt a nyomás a valójában egyik legnagyobb termelő, az Egyesült Államok tőzsdén jegyzett olajipari nagyvállalataira, hogy tevékenységük környezetbarátabbá tételére összpontosítsanak ahelyett, hogy több olaj és gáz után kutatnának.

Ennek eredményeként az USA kevesebb olajat termel, mint amennyit tudna, és mint amennyit sokak szerint kellene - írja a pénzügyi tanácsadó portál.

Úgy tűnik tehát, hogy az idei is az olaj drágulásának éve lesz, ami ráadásul egybeesik egy összességében is dráguló évvel, mivel a központi bankok a makacs infláció miatt szigorítják monetáris politikájukat, ami nem kedvez az újabb befektetéseknek.

"Az olajpiac így egyszerre halad az alacsony készletek, az alacsony tartalékkapacitás és a még mindig alacsony befektetések felé' – írták a Morgan Stanley elemzői a Wall Street Journal által idézett feljegyzésben, szépen összefoglalva a helyzetet.