Nem épp az átlagfogyasztóknak találták ki azt az uniós forrásból megvalósuló energetikai beruházást, melyre több mint 10 milliárd forintot szán a kormány, amely nem várja meg a brüsszeli pénzcsapok nyitását, előfinanszírozza az E.ON hálózatfejlesztését.

„A rezsicsökkentés az átlagfogyasztás mértékéig marad érvényben, ami azt jelenti, hogy a családok háromnegyede számára továbbra is fennmarad az intézkedés” – mondta két éve Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. 

A rezsicsökkentés tehát „fennmaradt” – az átlagfogyasztásig. Ezt az átlagfogyasztás szintjét a kormány az alábbiak szerint húzta meg:

  • a villamosenergiánál 210 kW havonta, évi 2523 kWh,
  • gáznál pedig 144 köbméter, évi 1729 köbméter.

rezsicsökkentés „csökkentésekor” elhangzott az is, hogy a háztartások háromnegyedét nem érinti a változás, az átlagfogyasztásig pedig mindenki számára elérhető marad a rezsicsökkentés.

Kép: Economx

Majd eltelik szűk két év, és „rá lehetne rabolni” okosmérőkre, igen ám, de a pályázati feltételek az átlagfogyasztás közel duplájánál húzzák meg a határt, évi 5000 kWh-nál. Ez az 5000 kWh-nyi villamosenergia-fogyasztás körülbelül két négyfős „átlagos” háztartás fogyasztásának felel meg – nem véletlenül 2523 kWh-nál húzták meg a határt Németh Szilárdék. 

Milyen költségek terhelik a fogyasztókat, akik okosmérőket telepítenének az E.ON szolgáltatási területén?

Az ügyfeleket az E.ON felé nem terheli költség az okosmérő felszerelése kapcsán – válaszolta az Economx megkeresésére a társaság. Az viszont már az ügyfelek feladata, hogy a fogyasztásmérő helyhez a szekrényt biztosítsa, ami egyébként nem olcsó, erről itt olvashat bővebben. „Amennyiben a létesítéskori szabványnak megfelelt a mérőhely, műszaki állapota is megfelelő, és kielégíti a teljesítményigényt, akkor ezzel kapcsolatban nem merül fel költség vagy egyéb teendő az ügyfél részéről.” Ugyanakkor közölték azt is, hogy vannak „egyéb esetek”, amikor például az ügyfélnek egyfázisú mérőhelye volt, de most háromfázisú invertert tetet fel, tehát a jövőben háromfázisú mérésre van szüksége, így szükség van a fogyasztásmérő szekrény cseréjére – ez pedig már az ügyfél feladata és költsége.

Pedig az E.ON több mint 10 milliárdos beruházással fejleszti a magyar villamosenergia-hálózatot: több mint 165 ezer okosmérőt telepít szolgáltatási területén. (Maga a beruházás egyébként egész pontosan a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) pénzügyi forrásainak felhasználásával, a magyar kormány előfinanszírozásával és támogatásával valósul meg.)

Fontos mérföldkő ez a fejlesztés, mely nem csak az ügyfelek kényelmét növeli, de támogatja a felelősségteljes energiafogyasztás kultúráját, ami a fenntarthatóbb energiafogyasztást tesz lehetővé

– fogalmazott az április eleji bejelentéskor Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója. 

Az E.ON-nál rákérdeztünk arra, hogy pontosan milyen feltételeknek kell megfelelnie a fogyasztóknak, ha ilyen okosmérőt szereltetnének fel:

  • a villamosenergia felhasználása eléri, vagy meghaladja az 5 000 kWh éves értéket,
  • HMKE-val rendelkező felhasználók,
  • új 3x32 Amperes csatlakozási értéket elérő, vagy azt meghaladó felhasználók 3x80 Amperig,
  • olyan, már meglévő villamos csatlakozással rendelkező felhasználók, amelyek tekintetében teljesítménybővítés esetén az új csatlakozási értéke eléri, vagy meghaladja a 3x32 Amperes csatlakozási értékhatárt 3x80 Amperig.

De miért kell elérni az átlagfogyasztás kétszeresét, ha az átlagfogyasztó is kivenné a részét a „felelősségteljes energiafogyasztásból”?

„Ez nem az E.ON hatásköre, kormányrendelet írja elő”

– írta az Economx megkeresésére a vállalat.

Az E.ON válaszából egyébként az is kiderült, hogy a mérők telepítése már a vége felé közeledik, a legnagyobb részüket pedig már fel is szerelték, sőt „a felszerelt okosmérők 78 százaléka lakossági ügyfelekhez kerül”.