Magyarország számára kifejezetten előnyös lehet az Egyesülét Államokkal kötendő uniós szabadkerskedelmi megállapoidás. Bár az EU-val még folynak a tárgyalások, a magyar gazdaság profitálna ebből - mondta Szíjjártó Péter az AmChamnál.

A külgazdaságért is felelős miniszter szerint a  magyar export 15-20 százalékkal nőne, az GDP pedig 0,2-0,3 százalékkal emelkedne, ha megkötnék a megállapodást. Megközelítőleg 20 ezer új munkahely jöhetne létre - számszerűsítette Szijjártó.

A parlament február végén kezdi meg a szabadkereskedelmi megállapodás vitáját.  A miniszter megállapodást támogató mondatai azért is érdekesek, mert a kormány mindeddig nem állt ki egyértelműen a megállapodás mellett.

A tárcavezető szerint a közeli hetekben három új amerikai befektetésről írnak alá szerződést, összesen 15,5 millió dollár értékben. Ésik Róbert a HIPA (Nemzeti Befeketési Ügynökség) vezetője ehhez hozzátette: az ügynökség jelenleg 98 projektet kezel, ebből 11 projekt kapcsolódik az Egyesült Államokhoz. Amennyiben ezek megvalósulnak, az kétezer új munkahely létrejöttét eredményezi. A tervek szerint a kormány a következő napokban írja alár a tizedik stratégiai megállapodást amerikai céggel: ez pedig az Oracle lesz - tette hozzá a miniszter.

Szijjártó két meglepő bejelentést is tett. Elmondása szerint irányváltást hajt végre a kormány a következő években. Az eddigi cél - miszerint Magyarország Európa gyártási központja lesz - megváltozik. Az új távlat: Magyarország a kontinens gyártási és kutatás.fejlesztési központja legyen. Az utóbbi cél elérése érdekében a kormány a mostani uniós ciklusban 2 milliárd eurót - azaz több mint 600 milliárd forintot - fordítana. Másik bejelentése szerint a kabinet a gazdaságot érintő döntések előtt kiemelkedő jelentőséget tulajdonít a konzultációnak és az egyeztetéseknek . Ez utóbbi megjegyzését meglehetős érdeklődéssel fogadta az üzleti ebéden résztvevő 60-70 magyar és külföldi vállalatvezető.