Pattanásig feszült a hangulat bizonyos BKV-járatokon, ám ez esetben ezért nem a szolgáltató, hanem a Budapesti Közlekedési Központ a felelős - Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). A BKK ugyanis szerintük teljesen logikátlan és követhetetlen módszerrel, az elsőajtós felszállási előírás folyamatos változtatásával próbálja megfékezni a bliccelőket, s ezzel több bevételhez jutni.

A módszer lényege: senki ne tudja előre és lehetőleg ne szokja meg, hogy hol, hány megállón keresztül és mikor lehet minden ajtón és melyik megállóban kötelező a sofőrnél felszállni és bemutatni az érvényes jegyet, bérletet. Teljes a káosz, hiszen ezt a járművezetők sem tudják követni – állítja Naszályi Gábor, EKSZ az  elnöke.

Szerinte az „elsőajtózás” ellen már a sok évvel ezelőtti bevezetéskor is tiltakozott a zömében buszvezetőket képviselő szakszervezet, mert halmozott felelősséggel terheli a sofőröket: a járművezetés mellett a felszálláskor bemutatott bérlet, jegy és nagyjából 300 féle utazásra jogosító okmányból a pillanat töredéke alatt kell kiszűrni a hamisat, a lejártat vagy a hivatalosan egyáltalán nem is létezőt.

Igaz, ezért a feladatért ma már kapnak némi plusz pénzt a sofőrök, de sokan mondják, nem éri meg az a havi pár ezer forint plusz az idegeskedést, a bliccelőkkel való összetűzést és azt a naponta rájuk zúduló, nem is ritkán tettlegességig fajuló atrocitást, ami ezzel jár – olvasható az EKSZ közleményében.

Rossz gyakorlatok

Példaként a 9-es busz vonalát emeli ki Naszályi, ott ugyanis most rendelt el változtatást a BKK: a kőbányai végállomástól elindulva egy szakaszon csak az első ajtón lehet felszállni, a belvárosba érve – egy konkrét megállótól – már mindegyik ajtót nyithatja a járművezető, míg Budán megint csak elől lehet felszállni. Hasonló a helyzet a 72M trolin is, amelyik Zuglóból indulva, a Belvároson keresztül az Orczy térre jár, megtesz összesen huszonhat megállót, amelyből a Szentkirályi utca és az Orczy tér közötti szakaszon, hat megállón keresztül elsőajtósként közlekedik.

Az elsőajtós felszállási rend totális megkavarásával, a „térben és időben eltérő” módszerrel azonban tarthatatlan és veszélyes helyzetet teremtett a BKK. Az újítás ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos járatokat kiszámíthatatlan időszakokra – például hétvégére – átmenetileg felmentenek az első ajtós felszállási kötelezettség alól, majd pár nap múlva visszaállítják a korábbi rendet. Az utasok nem értik, mi történik, idegesen rohangálnak a buszok mellett ajtótól ajtóig, és a dühüket „természetesen” a sofőrön vezetik le – magyarázza Naszályi.

Az EKSZ elnöke szerint azonban még ennél is rosszabb a helyzet azokon a busz- és troli járatok, amelyeken szakaszonként változó lehet vagy éppen tilos a hátsó ajtókat is felszállásra használni.

Totális káosz, ember nincs, aki ezt követni tudja

Nem csoda, hogy az utasok is kikérik maguknak: ne szórakozzon velük a BKV. Ők ugyanis nem tudják, hogy ez a szakmaiatlan és felelőtlen ötlet nem a BKV, hanem a szolgáltatás megrendelője, a BKK valamelyik szakértőjének a fejéből pattant ki.

Miközben a járművezetők legfontosabb feladata, hogy a számtalan útfelújítás miatt megnehezült forgalomban biztonságban célba érjenek az utasokkal, még ezzel a lehetetlen helyzettel is meg kell küzdeniük. Ez a BKK végtelenül kockázatos, felelőtlen, balesetveszélyes próbálkozása – szögezi le Naszályi. Annak ellenére, hogy több vonalon vissza is kellett vonni a módszert, újabb és újabb járatokon próbálkozik bevezetni a BKK. A helyzet tarthatatlan – szögezi le az elnök.

Frissítés: Megszólalt a BKK

A BKK az ügyfelek észrevételei alapján folyamatosan bővíti az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatok körét. A fokozatosan bevont járatokról minden esetben előzetes tájékoztatást ad az elektronikus és a megállóhelyi tájékoztatási felületeken, az adott járaton pedig előzetesen mindig hangbemondás is felhívja az utasok figyelmét a változásra - írta a BKK Zrt. a cikk megjelenése után.

Az elsőajtós felszállási renddel kapcsolatos többéves tapasztalatunk azt mutatja, hogy az első ajtón történő felszállás preventív szűrő jellege fokozza a járművön utazók biztonságérzetét, és jelentősen hozzájárul ügyfeleink nyugodt, kulturált, biztonságos utazásához. A rendszer alkalmazása hatékonynak bizonyult az utazási feltételeket be nem tartókkal szembeni fellépésben, széleskörű bevezetését számos pozitív észrevétel követte ügyfeleink részéről.

Az új felszállási rend bevezetésekor az első napokban minden esetben utaskoordinátorok segítik az utasok tájékozódását és a rendszer bevezetését. Ez a koordinátori segítség az autóbusz-vezetők munkáját is segíti, amit a szolgáltatókkal mindig egyeztetünk.

A BKK alapos előkészítést követően, az utasforgalom előzetes felmérése alapján dönt az első ajtós felszállási rend bevezetéséről és a nagy forgalmú, csuklós járművekkel közlekedő járatokon a hétvégi időszakban vezeti be az első ajtós felszállási rendet. Ahol bizonyos szakaszon nagyobb az utasforgalom vagy több, azonos útvonalon közlekedő járat megkívánja, az új felszállási rendet nem a vonal teljes hosszán, csak a fennakadást nem okozó kisebb forgalmú szakaszon vezeti be. Ilyen például a sűrű metrópótlóval azonos megállóban megálló autóbusz (9) és trolibusz (72M) esete.

A cikkben negatív példaként említett 9-es vonal esetében a cikk pontatlan, hiszen a publikálás pillanatában a vonalon még nincs érvényben első ajtós felszállás. Ezen a vonalon a következő ütemben csak hétvégén és csak a kisebb forgalmú budai és külső-pesti szakaszon lép hatályba az első ajtós felszállás. A nagyobb forgalmú belvárosi szakaszon, tekintettel a metrópótló járatokra, később tervezzük bevezetni az első ajtós felszállási rendet - írta a BKK.

A BKK az elmúlt egy évben már több mint 50 vonalon vezette be vagy bővítette az első ajtós felszállást. Néhány kivételtől eltekintve minden vonalon különösebb fennakadás nélkül megszokták az utasok és a járművezetők is a más városokban évtizedek óta sikeresen működő felszállási rendet. Az utasok biztonságérzete növekedett, a jogosulatlan használat pedig csökkent ezeken a járatokon. Ahol pedig bármilyen problémát okozott az új rendszer az első napokban, ott a menetrend módosításával kezeltük a helyzetet és már azokon a vonalakon is gond nélkül működik az elsőajtós felszállás. Fontos tudni, hogy a közös döntés eredményeként augusztusra (a pótlójáratok és a Thököly út – Rákóczi út tengely kivételével) minden járat hétvégén elsőajtós lesz, így a rendszer egységessé válik, kiszámítható és könnyen kommunikálható lesz.