Az árfolyamhatás nélkül a magyar háztartások hitelállománya a most közzétett jegybanki adatok szerint 21,9 milliárd forinttal mérséklődött. Ezen belül a forinthitel-felvétel 16,9 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állományánál pedig a tranzakciókból 38,8 milliárd forinttal csökkenés látszik. Június folyamán - csak a tranzakciót figyelembe véve - a háztartások forint-betét állománya nőtt, deviza-betéteik állománya csökkent. Előbbinél 65 milliárd forintos volt a nettó elhelyezés, míg a devizánál 9 milliárd forintra rúgott a nettó kivonás. A magánszemélyek tehát közel 56 milliárd forintot takarítottak meg, majdnem ilyen mértékben nőtt azonban a devizahitelek állománya az erős frank miatt (a most záruló hónapban ez a tendencia egyértelműen folytatódott).

A forinthiteleknél közben lassan, de biztosan emelkedik az állomány. Az új szerződéses összértékei szerint júniusban a forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek  esetén ismét nőttek. A forint személyi hitelek új szerződéseinek értéke ugyanakkor az előző hónappal azonos szinten maradt. Az adatok a spórolás mérséklődésére utalnak. Ez a forintbetéteknél nagyobb, míg az eurobetéteknél az előző hónaphoz képest kisebb mértékű csökkenést jelent.

A kamatok terén némi kedvező irányú változás következett be. A háztartások által felvett új forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatói ugyanis, ha kisebb mértékben is, de csökkentek. A fogyasztási kölcsönök átlagos terhe viszont zuhant, a teljes hiteldíj majdnem egy egész százalékponttal esett, bár mértéke így is meghaladta a 21,6 százalékot. A forintbetétek átlagos kamatlábai közben emelkedtek, míg az eurobetéteinek átlagos kamatlábai változatlan szinten maradtak. Az éven túli forintbetétekre a bankok a májusinál 35 bázisponttal többet fizettek, az átlagos kamat 4,77 százalékot tett ki. A hosszabb időtartamra, de legfeljebb két évre lekötött betét átlagkamata negyed százalékponttal esett, mértéke azonban ezzel együtt is 6,33 százalékos volt.

A piacon több információ szólt arról, hogy néhány bank drágított devizahitelein. A háztartásoknak nyújtott svájci frank alapú kölcsönöknél az átlagos évesített kamatláb alakulása ezt kizárólag egyértelműen az autóhiteleknél jelzi. A gépjármű vásárlásra nyújtott hitelek átlagos kamatlába júniusban a májusit 33 bázisponttal haladta meg, a kamat így már megközelítette a 9,3 százalékot. Megjegyezzük, a háztartásoknak nyújtott forint gépjármű vásárlási hitelek átlagos évesített kamatlába júniusban 0,9 százalékponttal csökkent, a kamat viszont az aligha csekély 20,36 százalékra rúgott.