A közszolgálaton belüli, de nem közszolgálati hírportál lesz a hirado.hu, a sokféle tartalommal feltöltött oldaltól azt várja Belénessy Csaba a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója, hogy legyőzi a piacot jelenleg domináló Indexet és Origót - hangzott el a Napi Gazdaság Reklám-Média konferenciáján.

A közszolgálati konglomerátum hírgyártásának vezetését teljes egészében az MTI vette át, a távirati iroda irányítja a tévéhíradók és a rádió-krónikák előállítását - ezen műsorok mindegyike a Kunigunda utcai épületben készül. A vezérigazgató a legfrissebb felmérésekre hivatkozva elmondta, az új irányítás alatt készült műsorok kiegyensúlyozottsága kitűnő.

A távirati iroda szándéka, hogy ingyenesen adja híreit megingathatatlan, a napi hatszáz hír 70 százaléknak felhasználásához mindössze egy regisztráció lesz szükséges az mti.hu-n. (Harminc százalékért, a máshonnan átvett hírekért, elemzésekért, összefoglalókért, előzetesekért és a fotó-archívumért azonban a jövőben is fizetni kell.)

A modell torzítaná a piacot

A modell komoly feszültségeket szül a piacon. Az MTI ingyenessége súlyosan torzítja a piacot, ezt tiltott állami támogatásnak hívják - fogalmazott Braun Róbert, a Független Hírügynökség résztulajdonosa. Hozzátette: az ezzel kapcsolatos eljárást már megindították, és ha a magyar állam nem ad választ, az Európai Bizottsághoz fordulnak.