Az első három hónapban rendre negatív rekordot ért el a hiány - ami részint az egyszázalékos szja bevezetése miatti bevételek kiesésének és a felgyorsított EU-s támogatások kifizetésnek volt az eredője. Ezzel szemben áprilisban - eddig soha nem látott mértékű - többlet keletkezet. Azt már az előzetes adatokból is tudni lehet, hogy nem a bevételek nőttek meg - hanem a kiadásokat fogat vissza a kormányzat.

A központi költségvetés április havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 48 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek. A bevételeken belül elsősorban a személyi jövedelemadó bevételek, az általános forgalmi adó, valamint a költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei teljesültek kisebb összegben - derül ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott részletes adatokból.

A központi költségvetés április havi kiadásai közel 191 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A nagyságrendileg legnagyobb elmaradás a központi költségvetési szerveknél és fejezeti kezelésű előirányzatoknál figyelhető meg, aminek részben ütemezési okai vannak, illetve egyes kiadási tételek kiesései (pl. a 2010. évi eseti kereset-kiegészítés második részének kifizetése, a 2010. évi országgyűlési választások költsége). Emellett azonban alacsonyabb összegben realizálódtak az egyedi és normatív támogatások, a lakástámogatások, a helyi önkormányzatok támogatásai, valamint a kamatkiadások is - olvasható a jelentésben.

Az NGM értékelése szerint az áprilisi igen kedvező számok a kiadások és bevételek időbeli lefutásának eredménye. Az áprilisi államháztartási egyenleg nem befolyásolja az év egészére vonatkozó várakozásokat - közölte Banai Péter Benő helyettes államtitkár a tárca online sajtótájékoztatóján. Banai az is közölte, hogy a kormány által elhatározott 250 milliárdos zárolás levezényelték.

Nőttek az áfa-visszaigénylések

Az év negyedik hónapjában általános forgalmi adóból 268,7 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, amely az elmúlt év azonos hónapjához képest 6 milliárd forinttal, 2,2 százalékkal alacsonyabb. A csökkenést a magasabb áfa-visszatérítéssel magyarázza az NGM. (A visszautalások összege 21,7 milliárd forinttal (26,9 százalékkal) haladta meg az egy évvel korábbi értéket, a befizetések pedig 15,7 milliárd forinttal (4,4 százalékkal) voltak magasabbak a bázis havi teljesítésnél.)

Jól jött viszont a jövedéki adó: az áprilisban a bevétel 71,4 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételnél 12,5 milliárd forinttal, 21,1 százalékkal magasabb. Az üzemanyagok esetében 41,6 milliárd forint jövedéki adóbevétel keletkezett, ami a bázisnál 1,9 milliárd forinttal alacsonyabb. A dohánytermékek körében az egy évvel korábbinál 14,4 milliárd forinttal több, 21,8 milliárd forint összegű jövedéki adó folyt be a költségvetésbe. A szeszesitaloknál és egyéb termékeknél 8 milliárd forint összegű teljesítés történt, amely megfelel a bázisidőszakinak.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele áprilisban 108,6 milliárd forint volt, amely a 122,6 milliárd forintos bruttó befizetés és a 14 milliárd forintnyi kiutalás egyenlegeként képződött. Ez a bevétel 29,8 milliárd forinttal, 21,5% kal kevesebb a 2010. év áprilisi bevételénél. A 2011. év áprilisában az előző év azonos hónapjához képest a befizetések 42,6 milliárd forinttal (25,8 százalékkal), míg a kiutalások 12,8 milliárd forinttal (47,8 százalékkal) csökkentek. A befizetések mérséklődésének hátterében elsősorban az adóterhelés 2011. január 1-jétől megvalósított csökkentése áll. A kiutalások tekintélyes visszaesése döntően a visszaigénylést tartalmazó bevallások tavalyitól eltérő ütemű benyújtására vezethető vissza.

Kiadások visszafogása - egyszeri botlás, vagy egy trend kezdete?

A kiadási oldalon szinte mindenütt visszafogat magát az NGM: A költségvetési szervek kiadása áprilisban 179,3 milliárd forintot tett ki, amely az előző évi április havi kiadások 81,7 százaléka. Az előző évhez viszonyított elmaradásban elsősorban az játszott szerepet, hogy tavaly áprilisban került kifizetésre a 2010. évi eseti kereset-kiegészítés második része (11,5 milliárd forint). Az áprilisi összes kiadásból így is a legtöbbet, 99,2 milliárd forintot személyi juttatásokra és járulékaikra fordították. A hónap folyamán dologi kiadásokra 62,3 milliárd forintot, intézményi beruházási kiadásokra pedig mintegy 12,5 milliárd forintot fordítottak az intézmények.

A szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok áprilisi teljesítése közel 150,0 milliárd forint volt, amely az előző évi áprilisi kiadás 83,2 százaléka a. Ebből a nem uniós forrásokból finanszírozott kiadások 65,5 milliárd forintot tettek ki, amely az előző évi áprilisi kiadás 83,1 százaléka. Ebben elsősorban egyes fejezeti kezelésű előirányzatok alacsonyabb teljesülése játszott szerepet. Idén áprilisban például lakossági energiaár kompenzációra 3,4 milliárd forintot, agrártámogatásokra (folyó kiadások és jövedelemtámogatások) pedig 2,9 milliárd forintot fordítottak, jelentősen elmaradva az előző évi áprilisi 8,4, illetve 12,7 milliárd forintos kifizetéstől.