A kormány által februárban bejelentett új tulajdonosi program részvényjegyzése 2009 első negyedében az Állami Autópálya Kezelő Zrt., illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő ingatlanokból szervezett alap részleges privatizációjával indul - mondta Veres János pénzügyminiszter.

A kormány tervei szerint ezt követi a programban a Szerencsejáték Zrt., a regionális vízművek, a Magyar Posta, legvégül pedig a Magyar Villamos Művek Zrt. részvényjegyzése és tőzsdei bevezetése. A kormány most azzal számol, hogy a programban részleges privatizációra kerülő cégek részvényeiből 25 százalékot jegyezhetnek a lakossági illetve az intézményi befektetők. A lakossági befektetők jegyzési kedvét különféle kedvezményekkel igyekszik a kormány ösztönözni: a tervek szerint mentesülhetnek az árfolyam nyereségadó alól, de tíz részvény jegyzése esetén plusz egy bónusz részvényt is jegyezhetnek.

A pénzügyi tárca első modellszámításai szerint az Új Tulajdonosi Program nem ütközik a konvergencia program kereteivel: mindent összevetve 2009-2014 privatizációs bevételek révén az államháztartás pozíciója évi egy-öt milliárd forinttal javul attól függően, hogy végül mely cégek kerülnek be a programba és mekkora lesz a befektetői érdeklődés. A modellszámítások eredményei azt mutatják, hogy a 2015 utáni időszakban viszont az Új Tulajdonosi Program bevételcsökkentő hatással, vagyis hiánynövekedéssel jár, ennek ellenére világos, hogy a két terv nem ütközik egymással - igyekezett előre kihúzni a várható támadások méregfogát a pénzügyminiszter.