A bank április vége óta már hat ilyen óvatos kamatcsökkentést hajtott végre, amelyek élénkítő hatása egyelőre nem látszik a gazdaságon. Az orosz kamat a második legmagasabb Európában - holtversenyben az első Szerbia és Izland 12-12 százalékkal. Bár a kamatcsökkentés nélkülözhetetlen a gazdaság élénkítéséhez, a jegybankot jogosan teszi óvatossá a 11,6 százalékos augusztusi infláció. Szergej Ignatyev, a központi bank elnöke ugyanakkor arra számít, hogy az idei infláció lényegesen alacsonyabb lesz a kormány által várt 11,6-12 százaléknál. Az optimista pénzember szerint javult a bankok hitelkihelyezése: augusztusban a vállalati kölcsönök összege 0,8 százalékkal emelkedett.

A kormány gazdaságélénkítő költekezése miatt a költségvetési hiány az első nyolc hónapban elérte a GDP 5,9 százalékát. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter szerint ennek köszönhetően a harmadik negyedévben Oroszország kiemelkedik a recesszióból. A miniszter tegnap egy interjúban elmondta, hogy 2008 második félévében és ez év elején mintegy 200 milliárd dollárt, a valutatartalékok mintegy harmadát fordították a rubel ellenőrzött leértékelésére, ami mintegy 35 százalékos volt. Ezek után Kudrin szerint indokolatlan további leértékelődésre számítani, és ez még akkor is igaz, ha a jegybank 2011-től szabadon lebegtetni akarja a rubelt.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) úgy látja, hogy Oroszország nehéz évek elé néz, mivel a gazdasága továbbra is az energiahordozók és nyersanyagok exportjától függ. Erik Berglof, a bank vezető közgazdásza szerint egyelőre nem szolgálná a problémák megoldását a rubel további leértékelése, amit az orosz regionális bankok szövetsége és egyes oligarchák követelnek (többen is kiálltak egy újabb 30 százalékos leértékelés mellett). Ugyanakkor abszolút helyes célnak tartja a rubel árfolyamának felszabadítását. Az EBRD az egyik legnagyobb külföldi beruházó Oroszországban, 1992 óta közel 12 milliárd eurót fektetett be itt, ez a harminc országnak nyújtott hiteleinek 28 százalékát teszi ki.