Mario Draghi, az ECB elnöke ma bejelentette, hogy az EKB 2015 márciusában beindítja eszközvásárlási programját, melynek keretében havi 60 milliárd euró értékben euróalapú értékpapír-vásárlásba kezdenek. A program célja az európai gazdaság élénkítése, amit addig tartanak fenn, amíg az infláció nem emelkedik 2 százalékra, azaz el nem érik az árstabilitást. Ehhez 2016 végéig biztosan fennmarad a bejelentett program. Draghi elismerően szólt az amerikai Fed eszközvásárlási programjáról (amit a Fed azóta már leállított), és ezt mint jelentős gazdaságélénkítő pozitív példát állította az ECB elé.

Bár a program során kizárólag euróövezeti kötvényeket vásárolnak, a piacokon megjelenő likviditás miatt várhatóan csökkenhetnek az övezeten kívüli uniós tagországok, így Magyarország kötvényhozamai is. Ennek hatására több eszköz marad gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre - kommentálta a mai bejelentést az NGM.

A pénzbőség nekünk is jót tesz

Miért nyerhetünk mi is az ügyön? Ezt nagyon egyszerű megválaszolni - véli Pálffy Gergely, a Buda-Cash devizapiaci elemzője. Nagyobb lesz pénzbőség, és az a tény, hogy az EKB lényegében olcsóbbá teszi a pénz- és tőkepiaci befektetések költségét Európában, egészen egyszerűen nagyobb kockázatvállalásra sarkallja a befektetőket. És mivel a magyar kötvények amúgy is nagyobb kamattal kerülnek ki a piacra, és a piacon is nagyobb hozammal forognak, így az eddigieknél nagyobb befektetői kör figyelmét kelthetik fel. A bejelentést követően a magyar 10 éves is történelmi mélypontra süllyedt, de nagyjából erre is lehetet számítani.

A magyar (és a lengyel, a török, a román) állampapírok piacára is nagyobb flow jöhet a következő időszakban, mely - miután elsősorban külföldi vásárlókról van szó - a forintot is erősítheti. Nem is beszélve arról, hogy az MNB mozgásterére is jócskán hatással lehet, mely azt jelenti, hogy a jegybank - ha akar és óvatos - akár még lejjebb is mehet 10-20 bázispontot a jelenlegi 2,1 százalékos alapkamatnál.