A várakozásoknak megfelelően októberben jelentősen lassult az infláció, a pénzromlás éves üteme 6,6 százalékról 6 százalékra süllyedt. Az adat nem okozott meglepetést, a piaci szereplők többsége hasonló mértékű visszaesést várt az indexben - hangsúlyozta Trippon Mariann, a CIB Bank makroelemzője. Trippon szerint az infláció mérséklődése mögött elsősorban az üzemanyagok olcsóbbodása és bázishatás áll. Bár a következő hónapokban lassan tovább süllyedhet az árindex az éves átlagos infláció, idén és jövőre is jócskán az MNB 3 százalékos középtávú célja felett alakul.

A kamatkilátásokat tekintve az adat semleges. Az elmúlt három hónap kamatdöntései, az MT ülések utáni közlemények és jegyzőkönyvek, valamint a külső tagok nyilvános megszólalásai mind megerősítik: a döntéshozók elsősorban a növekedési kilátásokra és a piaci folyamatokra figyelnek - vagyis ameddig a piaci hangulat azt lehetővé teszi, folytatják a monetáris kondíciók lassú, fokozatos enyhítését.

Év végére 6 százalékos, míg 2013 decemberére 5,5 százalékos alapkamatot prognosztizál Trippon Mariann, 2012-ben az éves átlagos infláció 5,8 százalék lehet, ami a következő évben 4,6 százalékra mérséklődhet.

Az élelmiszerek és az üzemanyagok okozták a meglepetést

A várakozásoknál lényegesen alacsonyabbra, 6 százalékra zuhant az infláció az előző havi 6,6 százalékról, a fogyasztói árak 0,1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest - emelte ki elemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője.

A meglepetést részben az élelmiszerárak vártnál kisebb gyorsulása okozta, részben pedig az, hogy már októberben megjelent az üzemanyagárak zuhanása, ami a következő hónapban folytatódott. Eközben - tükrözve a forint stabilizálódását és a változatlanul igen gyenge belső keresletet - a vártnál nagyobb mértékben csökkentek a tartós fogyasztási cikkek árai és a szezonalitástól elmaradó mértékben emelkedtek a ruházati cikkek árai.

A belső kereslet hiányát tükrözi az élelmiszerárak várttól elmaradó növekedése, valamint a szolgáltatások árainak vártnál nagyobb egyhavi csökkenése is. Az élelmiszerárak továbbra is jelentős felfelé mutató kockázatokat jelentenek, amit a mezőgazdasági termelői árak augusztusi 18,1 százalékra ugrása is jelez. Ezzel szemben az üzemanyagárak jelentősen estek novemberben, miközben novemberben kiesik a bázisból a gázolaj jövedéki adójának tavalyi emelése is.

Suppan Gergely ezért arra számít, hogy az infláció az év hátralevő részében visszaesik 5,7-5,8 százalékra esik vissza. Decembertől tovább emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, ami az azt követő hónapokban jelenhet meg az árakban. Januárban és februárban kiesik az idei áfa emelés hatása, így az infláció az év első felében 4,5-5 százalék közé mérséklődhet, a bázishatásokat ugyanakkor ellensúlyozzák a kormány egyes intézkedései, valamint egyes tömegközlekedési tarifák emelése.

Vannak kockázatok

Mivel a belső kereslet hiánya továbbra is az infláció csökkenése irányába hat, valamint a jövő év második felében feltehetően az idei élelmiszerár robbanás hatása is kiesik a bázisból, az infláció további enyhülésére számít a szakember, amit a jövő év közepétől bevezetésre kerülő elektronikus útdíj sem fékez érdemben. Az idén 5,8 százalék, jövőre 4,5 százalék lehet az átlagos infláció.

Kockázatot az inflációs várakozások beragadása jelenti. Mivel az inflációt külső ársokkok okozzák, amit a monetáris politika érdemben nem tud befolyásolni, a belső kereslet pedig középtávon is gyenge marad, ezért arra lehet számítani, hogy miután az ársokkok kikerülnek a bázisból, az inflációs cél elérhetővé válik. Erre azonban 2014 első fele előtt nem számíthatunk - véli Suppan. Ezért, amennyiben a monetáris tanács arra számít, hogy a 2014-es inflációs célok nincsenek veszélyben, a kamatcsökkentési sorozat folytatódhat, mivel a kockázati megítélés jelentősen javult a nyár közepe óta.

Londoni elemzők: enyhül az élelmiszer ársokk

Az élelmiszerek áremelkedése a jelek szerint nem szűrődött át a várt mértékben a magyarországi fogyasztói árakba, és ez lehet az egyik oka az éves inflációs ráta jelentős múlt havi csökkenésének - vélekedtek az októberi inflációs adatok keddi ismertetése után londoni elemzők. Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai megjósolták a várható csökkenést, de a legderűlátóbb előrejelzés is 6,1 százalékos éves inflációt valószínűsített októberre.

A keddi adatismertetés utáni értékelésükben a 4cast - az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző csoport - szakértői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az októberi inflációs számok tanúsága szerint a nyári élelmiszer ársokk a korábban gondoltnál "kevésbé markáns" hatást gyakorol a magyarországi fogyasztói árakra. A ház elemzői szerint nem kizárható, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) stábja ennek nyomán lefelé módosítja rövid távú inflációs előrejelzését.