Van egy befektetési forma, amelybe még az idén érdemes pénzt elhelyezni: ez pedig nem más, mint a Tartós Befektetési Számla (TBSZ). Ha még az év végéig nyitunk számlát, akkor a befizetési időszak (vagy gyűjtőév) már idén december 31-én véget ér és 2024. január 1-jétől már a 3 vagy 5 éves lekötési időszak veszi kezdetét. Fontos, hogy erre már csak a két ünnep között, tehát december 27. és 29. között lesz lehetősége az ügyfeleknek.

A szociális hozzájárulási adó idei bevezetésével még fontosabb szempont lett a megtakarítási piacon, hogy a hozamok után lehetőleg ne kelljen adót fizetni. A TBSZ erre is megoldás, hiszen ezen megtakarítások után nincs szocho adófizetési kötelezettség. Személyi jövedelemadó mentességet is kapunk, de legalábbis adómegtakarítást nyújt, attól függően, hogy a számlát meddig tartjuk meg:

  • 3 év után 10 százalékos adót kell fizetni,
  • 5 év után pedig mentesülhetünk a személyi jövedelemadó megfizetése alól.

Miért érdemes még az idén számlát nyitni?

Így rövidebb lesz az adókedvezmény vagy adómentesség eléréséhez szükséges időszak, mintha csak 2024 januárjában nyitnánk meg a számlát, hiszen akkor csak 2025. január 1-jével tud elindulni a lekötési időszak.

„Az OTP Bank tavalyi és idei TBSZ számlanyitásait tekintve egyértelműen látszik, hogy a szocho bevezetése után megnőtt az érdeklődés a személyi jövedelemadó- és szocho mentességet is nyújtó konstrukció iránt” – mondta lapunk kérdésére Fabriczki Rita, az OTP Bank megtakarítási termékekért és szolgáltatásokért felelős vezetője.

Kiemelte: a számok azt mutatják, hogy az idei év júliustól novemberig tartó időszakában átlagosan körülbelül négy-ötször annyi TBSZ számlát nyitottak az ügyfelek, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Gyakorlatilag a teljes lakossági szegmensben érezhető volt a változás, de alapvetően a tudatosabb, valamekkora megtakarítással már rendelkező körben volt jelentős.

„Várhatóan az év utolsó napjaiban tovább élénkül az érdeklődés a TBSZ számlanyitások iránt, ez már évek óta így van” – húzta alá Fabriczki Rita.

Kinek éri meg?

A számlanyitás alkalmával minimum 25 000 forintot kell elhelyezni a számlán, ezt követően mindenki tetszőleges összeggel növelheti ezt az összeget a számlanyitás évének (gyűjtőév) végéig.

Gyakorlatilag bármilyen összegnél megéri tehát, az adókedvezmény, illetve adómentesség nem összeghatárhoz kötött, hanem a három, illetve öt éves lekötési időszakhoz – hangsúlyozta az OTP szakértője.

A Tartós Befektetési Érékpapír Számlára (TBÉSZ) ráadásul a legtöbb, OTP Bank által forgalmazott forintban és devizában kibocsátott értékpapír (például kötvény, részvény, befektetési alap és egyéb strukturált termék) helyezhető. Tehát gyakorlatilag mindenki megtalálhatja a számára ideális, kockázatvállalásának és hozamelvárásának megfelelő megtakarítási formát.

Hol nyithatunk ilyen számlát és mibe fektethetjük a megtakarításunkat?

Tartós Befektetési Értékpapír Számlát (TBÉSZ) bármikor nyithatunk az OTP Bank valamennyi fiókjában. Fontos, hogy egy pénzügyi szolgáltatónál egy évben csak egy TBÉSZ-t lehet indítani.

A számlára helyezett pénzükből különböző befektetési alapokba fektethetünk, amelyek között található szinte teljesen kockázatmentes és rizikós is. Persze ahhoz, hogy a hozamgarancia biztosítható legyen, az eszközök nagyjából 80 százalékát kamatozó eszközökbe helyezik, a részvény-, vagy akár részvényindex befektetések opciós formában történnek, vagyis ha megvalósul a várt nagy árfolyammozgás, a magasabb hozam jelentkezik, ha nem, akkor az opció árára korlátozódik a veszteség, illetve költség az alapnál.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Bank a kondíciók módosításának jogát fenntartja. További részletekről kérjük, tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.