Az elmúlt időszak inflációs környezetében felértékelődött a megtakarítások, befektetések szerepe, hisz egyrészt ilyenkor látszik, milyen fontos, hogy legyenek tartalékok, másrészt a be nem fektetett pénz ilyenkor sokat veszít értékéből. A lakosság megtakarítási hajlandósága növekszik: az OTP Bank 2022-es Öngondoskodási Index* kutatásának eredményei szerint a bankszámlával rendelkező lakosság egyre tudatosabb a pénzügyeit és megtakarításait illetően.

Persely funkció

Sokan úgy gondolják, hogy ha havonta csupán szerény összegeket tudnak megtakarítani, azt nem érdemes befektetni, inkább csak látra szóló számlán tartják. Az OTP Bank ezt a tévhitet cáfolandó létrehozta a Perselyt melynek lényege, hogy az ügyfél belátható időn belül megvalósítható céljai szerint gyűjtheti a pénzt akár kis tételek lépésről lépésre történő összegyűjtésével. Mindez megvalósítható néhány kattintással, automatizáltan, kényelmesen, okoseszközről vezérelve. A funkció hamar népszerűvé vált, eddig több mint 65 ezren nyitottak számlát.

A Perselyt az új OTP InternetBankban és a MobilBankban lehet igényelni és ezeken a felületen kezelhető az ügyfelek számára, megszüntetni csak a bankfiókban lehet. A Persely megnyitása kizárólag akkor kezdeményezhető, ha az igénylő ügyfél rendelkezik OTP Bank által vezetett forint számlával. A szolgáltatásnak csak egy tulajdonosa lehet és kizárólag forintban nyitható. Ügyfelenként több, az ügyfél által nevesíthető persely nyitható, mely perselyekhez különböző célokat, összegeket vagy céldátumokat (azaz ameddig az adott perselybe szeretne gyűjteni az ügyfél) – lehet rendelni.

Attól függetlenül, hogy az adott perselyhez beállított célösszeg és/vagy céldátum teljesült, az adott persely tovább él, csak az ügyfél által történő felmondással szűnik meg. A perselyekből az adott cél elérése előtt is bármikor felvehető pénz, sőt, meg is szüntethető az adott “zseb”. A szolgáltatás minden része: a perselyekbe történő eseti és rendszeres átvezetések, valamint a kapcsolt fizetési számlára történő visszavezetések egyaránt díjmentesek.

Hosszabb távú befektetések

Még fontosabb szempont lett a szocho bevezetését követően, hogy a hozamok után lehetőleg ne kelljen adót fizetni. A Tartós Befektetési Számla (röviden TBSZ) mindezt tudja, ez a konstrukció ugyanis személyi jövedelemadó mentességet, de legalábbis adómegtakarítást nyújt, attól függően, hogy a számlát meddig tartjuk meg: 3 év után 10 százalékos adót kell fizetni, 5 év után pedig mentesülhetünk a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Ráadásul a szociális hozzájárulási adó sem terheli a TBSZ-en elhelyezett megtakarításokat.

A termék népszerűségét jól mutatja, hogy júliusban és augusztusban az előző év azonos időszakához képest 4-5-szörösére nőtt a Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) nyitók száma – mondta Fabriczki Rita, az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment területének vezetője.

A TBSZ jellemzői

A Tartós Befektetési Számla bármikor megnyitható, létrehozása egy befizetési időszakkal, közismertebb néven „gyűjtőévvel” kezdődik. Ez a számla megnyitásától kezdődően az adott év december 31-ig tart. Kizárólag ez idő alatt teljesíthető befizetés a számlára, amelyen a bank által forgalmazott minden, forintban és devizában kibocsátott értékpapír elérhető. A számlanyitás alkalmával minimum 25 ezer forintot kell elhelyezni a számlán, ezt követően a gyűjtési időszakban akárhányszor, tetszőleges összeg elhelyezhető, a befizetett összegek már ekkor is befektethetők.

A befizetési időszakot 3, illetve 5 éves lekötési időszak követi, amely a számlanyitás évét követő január 1-jétől kezdődik. Ezalatt a számla teljes futamideje alatt szabadon kezelhetők/újrabefektethetők az elhelyezett megtakarítások.

*Az OTP Öngondoskodási Index egy 2011 óta minden évben elkészülő, a 18-70 éves, bankszámlával rendelkező magyar lakosságra nézve reprezentatív felmérés. A legfrissebb mintavétel 2022 szeptemberében, személyes megkérdezéssel készült.

A tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a tájékoztatásban szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.