A portál magyarországi energiapiacra vonatkozó 2011-es prognózisa szerint tartós forintgyengüléssel párosuló olajár-emelkedés mellett nem lesz fenntartható az ármoratórium, illetve az árleszorítást célzó év végi szabályozási csomag, de nem zárható ki az energiaszektorra kivetett különadók mértékének csökkentése sem.

Az ipari fogyasztók számára relatíve magas energiaárak tovább erodálják az exportpozíciókat, ugyanakkor a keresztfinanszírozás ellenére az energiaszegénység szélesedése várható - véli Drucker György, az energiainfo.hu vezető elemzője.

Az elemzés szerint a termelő- és hálózati kapacitások bővítése, az igényelt beruházások egyre inkább stabil és kiszámítható szabályozási környezetet kívánnak, amit csak az érintett szereplők párbeszéde és konszenzusa alapozhat meg.

Ennek hiányában a bizalom hiánya, illetve a szabályozási kockázat tovább erősítheti a leküzdendő válságot.

Drucker szerint az egyetemes szolgáltatás hatósági újraszabályozása ellenére az első félévben biztosan tovább nő majd a lakossági fogyasztók díjhátraléka, mivel a személyi jövedelemadó csökkenése nem ellensúlyozza a hitelfelvevők pénzügyi helyzetének további gyengülését.

A szakértők ugyanakkor 2011-ben nem számítanak nagyobb olajár-emelkedésre, a Brent és WTI éves átlagára 80-85 dollár körül alakulhat az idei 78 dolláros hordónkénti átlagot követően.

A szakértő szerint az EMFESZ Kft. mint a kiskereskedelmi piac jelentős szereplőjének sorsa is kihívást jelent minden szereplő számára, a legutóbbi fejlemények kérdésessé teszik, hogy az első alternatív szolgáltató ügye a tél végén esedékes orosz-magyar gazdasági csúcstalálkozón dőlhetne el.