Egy decemberben közzétett miniszteri határozat szerint idén 16 szakon csak fizetős képzések indulhattak volna. Ide tartoznak a legnépszerűbb gazdasági és jogi képzések, valamint a kommunikáció, a közszolgálat, a nemzetközi tanulmányok és az andragógia szak is. Lapértesülések szerint ezekre a szakokra akart menni a jelentkezők fele, a felvettek között pedig ezekre a szakokra került be a diákok 25 százaléka. Oktatási szakértők a Napi Gazdaságnak elmondták, a kormányzat azért tette a jogász és közgazdász szakokat fizetőssé, hogy a leendő hallgatók a Diákhitel 2. konstrukció segítségével fejezzék be tanulmányaikat, később pedig jól fizető állásuk által visszafizethetik a kölcsönt. A bölcsész-szakok fizetőssé tételét pedig azzal magyarázták, hogy ezen hallgatókból a legtöbb esetben munkanélkülivé válnak a hallgatók, őket a munkaerőpiac nem képes felszívni sem most, sem később.

Az említett képzéseken szakonként különböző, Balog Zoltán miniszter szerint magas ponthatár elérése felett lehet majd bekerülni az államilag támogatott helyekre. Ezeket a ponthatárokat hétfőn hozzák nyilvánosságra. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke azt mondta, az ezekre a szakokra felvett hallgatók 15-20 százaléka tanulhat majd ingyenesen. A HÖOK elnöke január 11-én tárgyalt Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterrel. Akkori találkozójukon Balog késznek mutatkozott arra, hogy a 16 szakon is biztosítsanak államilag finanszírozott helyeket. Arról is megegyeztek, hogy minden szakon megállapítanának egy minimális bekerülési arányt is.

Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja sikerként értékelte a mai megállapodást. A Napi Gazdaságnak adott nyilatkozatában külön felhívta a figyelmet, hogy a 16 szak mindegyikén lesz államilag finanszírozott képzés, ami azt jelzi, hogy a múlt héten lefektetett ajánlattervezet egyik lényeges fejezetére került pont, a legsürgetőbb kérdésekről most nyugvópontra érkeztek. Ez azonban korántsem jelenti a tárgyalások befejezését, az egyeztetést a további vitatott pontokkal kapcsolatban folytatják.