A 21 érintett hazai egyetem közül 18-nak júliusban lejár a szerződése, Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár szerint  Brüsszel az időhúzásra játszik, mondta a Mandinernek adott interjúban.

November óta nem történt érdemi előrelépés az  Erasmus-ösztöndíjakat illetően, Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár szerint novemberben elküldött levelükre azóta nem érkezett válasz. 

Hankó Balázs úgy fogalmazott, de nem tétlenkedtek elindították a Pannonia és Hu-rizon programokat. Az államtitkár szerint Brüsszel időhúzásra játszik.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a magyar kormánynak van lehetősége beavatkoznia az Erasmus-programból kizárt magyar egyetemek által az Európai Bizottság határozata ellen indított perbe, és ezt a kormány már meg is tette.

Lejárnak a szerződések

Az Erasmus-programban részt vevő 21 hazai egyetemből 18-nak lejár a szerződése. Ha nem sikerül új szerződést kötni, azzal a hallgatók és a kutatók is bukhatják az EU-s pénzeket. 

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter januárban mondta azt, hogy látótávolságban sincs, hogy a kormány megegyezzen az  Európai Bizottsággal az Erasmus+ és a  Horizont Európa további finanszírozásáról. 

Hankó Balázs beszélt a lapnak adott interjújában arról is, hogy a felsőoktatási dolgozók bérkövetelése jogos, tudják, hogy a modellváltó intézményekben magasabbak a bérek, azért mert másképp működik a rendszer. Látni kell azonban azt is, hogy a háború miatt feszített a költségvetés. Ezért időt kérnek, hogy megfelelő megoldási javaslattal elő tudjanak állni.