Európai roham a fegyverekért
Európai roham a fegyverekért

Európai roham a fegyverekért

Az orosz-ukrán háború felnyitotta a tagállami és az uniós döntéshozók szemét, és most már eurómilliárdokat költenének védelempolitikára, a lőszerektől kezdve, a dróntechnológián át egészen az űriparig. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a haderőfejlesztés üzlet, méghozzá a civil vállalkozói szektor számára is. Ezekről is beszélgettünk az Economx Podcast legfrissebb adásában Siklósi Péter korábbi védelempolitikáért és tervezésért felelős helyettes-államtitkárral és Fellegi Áronnal, az EuroAtlantic Zrt. Európai uniós ügyekért felelős alelnökével.
Sarkadi-Illyés Csaba, 2024. június 4. Fotó: Economx.huLakatos Péter - A Magyar Honvédség 2. Sportszázadának atom-, biológiai és vegyi védelmi (ABV) kiképzése a Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisán 2024. április 30-án.

A hazai haderőfejlesztés mögött komoly kormányzati szándék húzódik meg. Ám Siklósi Péter szerint a cél nem az, hogy sokat költsünk, hanem hogy ebben az esetben a katonai védettségi szintünk megfeleljen egy esetleges orosz agresszióval szemben is, hozzátéve, mire a háború kitörése után kialakult hiány miatt az európai roham megkezdődött a védelmi eszközök beszerzésére,

hazánkban már létezett a védelmi ipar.

Fellegi Áron felidézte a Hungarian Defense Industry Summit hadiipari konferencia tapasztalatait is, melyben összekapcsolták a haderőfejlesztés politikai döntéshozóit a védelmi ipar nemzetközi szereplőivel. Hangsúlyozta, alkalmazkodni kell a kettős felhasználású eszközök piacához már rövidtávon is,

a védelmi ipar és a vállalkozói szektor között ugyanis van átjárás,

amit az Európai Unió is külön forrásokkal támogat az új uniós védelmi stratégia keretében.

Érdemes a magyar cégeknek külföldi partnerekkel kapcsolatba kerülni, nemzetközi projektekben részt venni, a technológiai és a tudástranszfer a magyar gazdaságot is erősíti – fogalmazott Fellegi Áron.

Szerinte a dróntechnológia mutatja meg leginkább, milyen mértékben használható harcászati, valamint agrár- vagy épp kreatív célokra is ugyanaz az eszköz. Az EU ennek megfelelően biztosít milliárdos vissza nem térítendő támogatásokat évről-évre különböző drónfejlesztésekre. Ezekben nemcsak magyar vállalatok, de egyetemek és a kutatói szektor is részt vehet.

Az európai védelmi alap kezelésében hozzávetőlegesen nyolcmilliárd euró áll rendelkezésre védelmi innovációs projektek finanszírozására

 – magyarázta Fellegi Áron.

Lynx gyalogsági harcjármű a Magyar Honvédség páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlatán Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren 2024. április 29-én.
Lynx gyalogsági harcjármű a Magyar Honvédség páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlatán Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren 2024. április 29-én.
Kép: Vasvári Tamás

Siklósi Péter, az EuroAtlantic Zrt. Senior szakértője a védelmi ipar fejlesztéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár nagyon sokat fejlődött a haderő, de

ezeket a gyárakat nem úgy kell elképzelni, mint egy autógyárat.

Nem olyan gyors a gyártási folyamat, illetve miután kigördül az eszköz a gyártó sorról, utána kezdődik csak a gyakorlati fejlesztés, a kiképzés. Példaként hozta fel erre a Lynx gyalogsági harcjárművek magyarországi gyártását, amely során a magyar hadsereg szerzi meg az első tapasztalatokat. Katonai eszközöket csak így tud egy ország értékesíteni,

ilyen szempontból a magyar honvédség egy referenciapiac

 - magyarázta.

Az orosz-ukrán háborúban számos új technikát és harceljárást fejlesztenek ki, tapasztalnak ki éles harctéri körülmények között - fogalmazott a szakértő. Kiemelte, erre a magyar haderőfejlesztőknek is oda kell figyelni, a tapasztalatokat át kell ültetni a magyar haderőfejlesztésbe, hogy ne maradjunk le.

Fellegi Áron és Siklósi Péter az Economx Podcast stúdiójában
Fellegi Áron és Siklósi Péter az Economx Podcast stúdiójában
Kép: Economx.hu

S hogyan részesülhetnek a magyar üzleti szereplők a fejlesztésekből, illetve mit jelent hazánk szuverenitása szempontjából az űr- és a védelmi ipar összekapcsolása, az az interjúnkból kiderül.

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Európai roham a fegyverekért

Az orosz-ukrán háború felnyitotta a tagállami és az uniós döntéshozók szemét, és most már eurómilliárdokat költenének védelempolitikára, a lőszerektől kezdve, a...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.