Az orvosegyetemek keddi államvizsgáján összeomlott az informatikai rendszer, írja 444.

A 2024. május 28-i írásbeli záróvizsgán, az elektronikus vizsgáztatás során olyan informatikai hibák jelentek meg, amelyek a dolgozatok értékelését kétségessé teszi – jelent meg szerdán a négy orvosegyetem záróvizsga portálján a záróvizsga bizottság szűkszavú posztjában.

Annyit írtak még, hogy a tesztek értékelése, problémák feltárása folyamatban van. Az érintett karok dékánjaival való egyeztetés után azonnal értesítik a hallgatókat. A bizottság emellett azt írta, hogy megértik a hallgatók aggodalmát és elégedetlenségét, igyekeznek az egész problémára megoldást találni – közölték.

Az orvosképzésben az államvizsga három lépcsőből áll: van egy elvileg egységes írásbeli záróvizsga – ez zajlott most. Ezt követi a szóbeli vizsga, ami a 444 információi szerint a jövő hét közepén kezdődik, majd  ezután jön a szakdolgozat megvédése.

A két és félórás írásbeli vizsgán egy ötezer kérdéses adatbázisból kell 180-ra válaszolni a vizsgázóknak. Négy orvosegyetemből kettőn, a Szegeden és Pécsen papíron töltötték ki a feladatsort a vizsgázók, míg a másik kettőn, Debrecenben és a Semmelweis Egyetemen online feladatkitöltés volt.

Debrecenben és Budapesten állítólag a leadáskor vesztek el a feladatsorok.

Hekkertámadás történhetett

A Semmelweis Egyetem lapunknak küldött válaszában azt írta, hogy a május 28-án lezajlott, általános orvostudományi karokat érintő, írásbeli záróvizsgán informatikai probléma lépett fel azon orvosképző egyetemeken Semmelweis és Debreceni Egyetem is, ahol online vizsgát tartottak. A hiba adatvesztést okozott, aminek az eredménye az lett, hogy a számítógépes rendszer a 180-kérdésre adott válaszból átlagosan 156 tesztválaszt mentett csak le.

A vizsgák szervezéséért és lebonyolításáért felelős, az egyetemektől független testület az Országos Orvos, Fogorvos és Gyógyszerész Záróvizsga Bizottság (OZVB) vizsgálata még tart az ügyben, tájékoztatásuk szerint nem kizárható a hekkertámadás lehetősége sem.

 A leállás a Semmelweis Egyetemen mintegy 400 – többségében magyar – hallgatót érintett.

Azokban az esetekben, amikor erre lehetőség volt, ahol a vizsga elején jelentkezett az informatikai hiba, áttértek a papír alapú vizsgára. A két érintett egyetem vezetése közösen egyeztet az OZVB-vel és közösen dolgoznak a megoldáson. A Semmelweis Egyetem május 30-án 16 óráig tájékoztatni fogja az érintett hallgatóit erről – közölte az egyetem.

Az OZVB tájékoztatása szerint várhatóan, a június 5-i gyógyszerésztudományi és a június 17-i fogorvostudományi írásbeli záróvizsgákat papír alapon bonyolítják majd le.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) azt közölte az Economxszal, hogy az PTE oktatási igazgatósága nem tud semmilyen informatikai leállásról. 

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karán a végzős orvostanhallgatók papír alapon teljesítették írásbeli záróvizsgájukat, így őket nem érintette a rendszer-leállás, közölte lapunkkal Lázár György, a Szegedi Tudományegyetem orvoskari dékánja. Hozzátette: a vizsga zökkenőmentesen lezajlott, a hallgatók a mai napon már kézhez is kapták eredményeiket.