Nem tud leállni a mémrészvények kereskedésével középpontba kerülő Keith Gill. Az X-en Roaring Kitty felhasználónéven tevékenykedő influenszer a héten osztotta meg követőbázisával, hogy ötmillió darab GameStop részvénnyel rendelkezik, mellettük pedig további 120 ezer darabos vételi opciót is tart.

A hírek hatására a videojáték kiskereskedelmi lánc részvényeinek árfolyama az egekbe szökött, annak ellenére, hogy a vállalkozás évek óta komoly anyagi gondokkal küszködik és minden józan eszű elemzés szerint a papírjai gyakorlatilag értéktelenek. Tegnap ráadásul Roaring Kitty bejelentette, hogy visszatér a YouTube-ra, és élő közvetítésben fog beszélni a befektetéséről.

Pénteken milliárdossá válhat Gill

A livestream bejelentésének hatására új lendületet vettek a GameStop részvényei, a csütörtöki kereskedési napon majdnem 50 százalékot emelkedett a papírok értéke. A tőzsde zárásakor a részvényeket 46 dolláros szinten jegyezték, ám a zárás utáni kereskedésben 65 dollár felett is kötöttek üzletet a cég papírjaira.

A tőkepiaci elemzésekkel foglalkozó The Kobeissi Letter számításai szerint amennyiben a GameStop részvények értéke eléri a 70 dollárt, Keith Gill papíron dollármilliárdossá válhat. Ehhez a zárás utáni 60 dollár körüli árfolyamhoz képest körülbelül 15 százalékot kell emelkednie a részvények árának, ez pedig az elmúlt időszak árfolyammozgásait figyelve egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek.

Fekete csütörtök a shortosoknak

A józan eszű kereskedők a Wall Streeten szinte mind a GameStop ellen fogadtak, hiszen mint vállalkozás, gyakorlatilag minimális belső értékkel rendelkezik. Az eladásaik évről évre csökkennek, egyre kevesebben vásárolnak videojátékokat fizikai üzletekben, sokan inkább az online platformokat választják.

A csütörtöki napon azonban nem jöttek be shortosok számításai. Az ésszerűtlen árfolyamemelkedéssel a becslések szerint nagyjából 2,1 milliárd dollárt buktak egy nap alatt a Wall Street nagymenői.

Elképesztő számok

Nem csak a shortosok bukásán mutatkoznak elképesztő számok, hanem a történetben szinte mindenhol. Roaring Kitty néhány nappal ezelőtt megosztott pozíciójának értéke megháromszorozódott, piaci értéke már alulról karcolja az egymilliárd dollárt.
Keith Gill a posztjai alapján ötmillió darab részvénnyel rendelkezik a GameStopban, és további 120 ezer darab vételi opciót tart. Sokan arra számítanak, hogy a pénteki élő közvetítés alatt fogja részvényekre váltani az opcióit, amivel további 12 millió darab értékpapírra tehet szert (egy darab vételi opciós szerződés 100 darab részvény vásárlását teszi lehetővé). Így Gillnek 17 millió darab részvénye lenne, ezzel pedig a GameStop cég 6,3 százalékának birtokosává válhat.

Egyelőre csak papíron gazdag

Roaring Kitty zsebében azonban egyelőre még nincs ott az egymilliárd dollár. Ehhez el kellene adnia a részvényeit, illetve a vételi opcióit, ha pedig ekkora méretű eladási megbízást ad le a tőzsdén, az erősen lenyomhatja az árfolyamot.
Ha a legutóbbi, 2021–es GameStop mániából indulunk ki, ez akár egy 90 százalékos zuhanást is eredményezhet.

A részvények értékeltsége ráadásul az egekben, cikkünk írásakor a Google Finance adatai alapján a cég árfolyam / nyereség rátája 2100 felett van, ami őrületesen magas értéknek számít, jellemzően néhány tízes nagyságrendet szokott elérni ez a mutató a vállalatok esetén (az Apple árfolyam / nyereség rátája 30 körül, míg a Microsofté 37 körül van jelenleg).

Hosszútávon tehát a GameStop árfolyamának beszakadása szinte elkerülhetetlen lesz, rövid távon azonban a Keith Gillhez hasonló spekulánsok hatalmas nyereséget vághatnak zsebre az egyre többek szerint piaci manipulációra hajazó mutatványaikkal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!