Egészen hihetetlen események zajlottak a New York-i értéktőzsde hétfői kereskedési napján. Újra színre lépett az X-en Roaring Kitty felhasználónéven tevékenykedő Keith Gill, aki bejelentette, hogy ötmillió darab GameStop részvénnyel rendelkezik, amelyek mellett ráadásul további 120 ezer darabos vételi opciót is tart.

Mielőtt azonban újra kirobbant volna a videojáték-kiskereskedelmi cég papírjai utáni őrületes hajsza, megdöbbentő hír érkezett: A Warren Buffett által vezetett Berkshire Hathaway „A" szériájú részvényeinek árfolyama 627 ezer dolláros szintről pillanatok alatt 185 dollárra esett, azaz, több, mint 99 százalékos mélyrepülést hozott össze. Az összeesküvés elméletek hívei egyből kapcsolatot kerestek a két esemény között, de mi történt valójában?

Keith Gill
Keith Gill
Kép: Getty Images / SOPA / LightRocket / Pavlo Gonchar

Pánikra semmi ok, csak homokszem került a gépezetbe

A Berkshire befektetőinek nem kell aggódnia, nem mentek csődbe, mindössze egy „apró" technikai hiba történt: a New York-i értéktőzsdén (NYSE) nagyjából 40 különböző vállalat árfolyamát tévesen közölte a rendszer, aminek hatására azonnal le is állították a kereskedésüket. 

A hibás árfolyam grafikonok alapján a Berkshire Hathaway „A" szériájú papírjai 627 ezer dollárról mindössze 185 dollárra zuhantak vissza, azonban tőzsde hivatalnokai gyorsan megnyugtattak mindenkit, hogy a technikai hiba miatt senki nem fog pénzt veszíteni, a téves árfolyamon kötött ügyleteket pedig sztornózzák.

A probléma megoldása után a kereskedés gond nélkül folytatódhatott. Az egészen elképesztő hiba során nem csak bukhattak volna a befektetők: amennyiben valaki 185 dollárért tudott volna vásárolna Warren Buffett vállalatának papírjaiból és azok pillanatok múlva újra 627 ezer dolláros árfolyamon forogtak volna, nagyjából 338.000 százalék (!) hasznot tehetett volna zsebre és soha nem kellett volna a nyugdíja miatt aggódnia.

A hosszútávú befeketetőknek azért így sem kell szomorkodnia: mióta a 60-as években Buffett átvette a vállalat irányítását, a cég részvényeinek árfolyama több, mint 4 millió százalékot emelkedett, messze felülteljesítve az referenciaindexnek tekintett S&P 500 szintén nem csekély 31 ezer százalékos hozamát.

Warren Buffet
Warren Buffet
Kép: Getty Images / Getty Images North America / AFP / Bill Pugliano

Van még mit fejleszteni a mesterséges intelligencián

Egyre több hírportál hívja segítségül az MI-t, többek között a Bloomberg is. A portál automatikus híreket megosztó oldala gyorsan le is közölte a Berkshire-t érintő „tragikus" hírt, részletesen taglalva, hogy ez a nap legrosszabbul teljesítő részvénye a tőzsdén. A ZeroHedge X-en szarkasztikusan kommentálta a mesterséges intelligencia által automatikusan létrehozott álhírt.

Piaci manipulációval vádolhatják Keith Gillt

Korábbi cikkünkben írtunk az X-en Roaring Kitty néven tevékenykedő tőzsdei influenszer színrelépéséről. Gill saját posztjai szerint óriási részesedéssel rendelkezik a GameStop nevű cégben, és a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy amikor elkezd erről tartalmakat megosztani, követőbázisának köszönhetően az elméletben szinte értéktelen részvények árfolyama az egekbe szökik.

A StockMKTNewz értesülései szerint a Keith Gill által használt kereskedési platform, a Morgan Stanley ernyője alá tartozó E*Trade alaposan fontolóra vette a felhasználójának letiltását a GameStop részvényeket érintő lehetséges piaci manipulációtól való aggodalmak miatt.

Ezzel párhuzamosan a Citron Research osztotta meg gondolatait az események kapcsán, és az elemző cég szerint Keith Gillt valaki anyagilag támogathatja a történetben, ugyanis a pénzügyi jelentései alapján egyedül nehezen nyithatott ekkora pozíciót a GameStop vállalatban.

A sztori a héten újabb fordulatokat vehet, így a cég papírjainak árfolyama nagy mértékben ingadozhat az elkövetkezendő napokban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!