A Michigani Egyetem kutatói a mesterséges intelligencia segítségével próbálják jobban megérteni, mit üzen a kutya ugatása attól függően, hogy játékosnak vagy dühösnek érzi-e magát.

Az egyetem kutatói azt is vizsgálják, hogy képes lehet-e helyesen azonosítani a mesterséges intelligencia egy kutya korát, nemét és a fajtáját pusztán a vakkantása alapján.

A tudósok úgy tudtak előrelépést elérni a kutyák kommunikációjának dekódolásában, hogy újrahasznosították a már létező, emberi beszédre kiképzett számítógépes modelleketírja a BBC.

A mesterséges intelligencia megjelenésével számos területen sikerült az emberi beszédet, annak kifinomultságát jobban megérteni. Ennek eléréséhez rengeteg emberi hangot használtak fel. Hasonló adatbázis azonban a kutyákra vonatkozóan még nem készült.

Artem Abzaliev, a kutatásról szóló tanulmány fő szerzője szerint a kutatás során megállapították, hogy az emberi beszéd mintái és eszköztára más hangok alapjául is szolgálhatnak, így például az állati hangok akusztikai mintázatai is elemezhetőek és interpretálhatóak a felhasználásukkal.

Az ekképpen megalapozott rendszer adatait bevitték egy gépi tanulási rendszerbe: az így kapott modell pedig az eredmények alapján 70 százalékos pontosságú volt.

Jól vizsgáztak a hazai kutyapanziók: gondos gazdik a hatóság szerint

A élelmiszerbiztonsági hivatal ezúttal a kutyapanziók körmére nézett rá, az eredmények pedig megnyugtatóak.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→