Vlagyimir Putyin orosz elnök a minap nyilvánosan fejezte ki abbéli reményét, hogy a közeljövőben közeledni fog Olaszországhoz. 

A Forza Italia kormánypárt vezetője, Giorgia Meloni miniszterelnök helyettese csütörtökön kommentálta az orosz elnök kijelentéseit.

Putyin hibrid háborút folytat, és megpróbálja befolyásolni az európai választásokat, hogy megossza a nyugatot

– magyarázta Antonio Tajani.

Ukrajna védelmében mindannyian egységesek vagyunk” – tette hozzá az olasz politikus, aki e mellett megerősítette Olaszország elkötelezettségét a béke és az olasz fegyverek kizárólag védelmi célú használata mellett ukrán területen.

A NATO egysége nem forog kockán

– szögezte le a jobboldali politikus az Euractiv tudósítása szerint.

Putyin elnök szerdán a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon reményét fejezte ki, hogy amint az ukrajnai helyzet normalizálódik, helyreállhatnak a kétoldalú kapcsolatok Olaszországgal.

„Talán még gyorsabban megtörténhet, mint bármely más európai országgal” – mondta Vlagyimir Putyin.

Segítő tényezőként említette, hogy

Olaszországban nincs „ősember-szerű ruszofóbia”.

Megfigyelők is úgy látják, hogy Putyin elnök ezzel a belső olasz megosztottságot próbálja kihasználni, hogy gyengítse az ország Ukrajnának nyújtott támogatást.

Ennek ágyaztak meg azok a közelmúltbeli nyilatkozatok, amelyekben szinte valamennyi olasz politikai párt ellenezte, hogy Ukrajna olasz katonai segítséget használjon fel orosz területek elleni támadáshoz.

Közben az Oroszországgal szembeni kétértelmű hozzáállásáról ismert másik miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini, szerdán Rómában a külföldi sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy Európa túl keveset tesz az Ukrajna és Oroszország közötti béke előmozdításáért. Az Északi Liga vezetője vádolta az európai védelmi erőfeszítéseket, hogy közelebb viszik a világot egy harmadik világháborúhoz.

Ha lenne közös európai védelmünk, közös európai hadseregünk, és ha azt ma egy francia vagy egy német vezetné, akkor a harmadik világháború küszöbén állnánk

– mondta a néhány éve még putyinos pólóban feszítő belügyminiszter.

„A Liga többé nem szavazza meg, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának, ha nem garantálják, hogy azokat kizárólag védelmi célokra használják” – tette hozzá.

Tajani nem osztja Orbán politikáját, de...

Közben Olaszországban is dübörög a kampány és téma a közelgő magyar uniós elnökség is.

„Az Orbán Viktor miniszterelnökről adható véleményektől függetlenül nem lehet megakadályozni egy országnak, hogy az Európai Uniót vezesse” – hangoztatta Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes pártja, a Forza Italia választási eseményén, csütörtökön. Azt mondta, hogy ő maga tiszteli a demokráciát, amelyet mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Azoktól a véleményektől függetlenül, amelyeket Orbánról lehet alkotni, nem lehet megakadályozni egy országnak, hogy az Európai Uniót vezesse. Én nem osztom Orbán politikáját, de tisztelem Magyarországot, amelynek joga van az Európai Uniót vezetni

– jelentette ki Antonio Tajani.

A jobbközép római kormány külügyminisztere ezzel olasz politikustársának, Emma Boninónak üzent.

Az egykori Radikális Párt, jelenleg a 2017-ben alapított +Europa nevű párt vezetője a mostani európai parlamenti választásokon a Matteo Renzi vezette Élő Olaszországgal (IV) szövetségben az Egyesült Európai Államok színeiben jelölteti magát.

Emma Bonino arra szólította fel a római kormányt, gyorsan cselekedjen annak érdekében, hogy

ne az Orbán Viktor vezette Magyarország vegye át július elsejétől az unió soros elnökségét.

Azt hangoztatta, hogy a magyar elnökséget legalább addig fel kellene függeszteni, amíg az unió nem zárja le a Magyarországgal szembeni jogállamiságról szóló eljárást. 

Arról van szó, hogy meg kell őrizni az EU tekintélyét, elkerülve, hogy egy olyan személyiség, aki nyíltan lenézi Brüsszelt és az európai értékeket, továbbá Putyinnal szimpatizál, az Európai Unió egyik hivatalos arcává váljon. Ki kell jelenteni, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartáját, amely kötelező érvényű a tagállamok számára, nem lehet semmibe venni, vagy ami még rosszabb, megtaposni

– mondta Emma Bonino.

Azt ugyanakkor meglepetésnek nevezte, hogy Orbán Viktort nem Giorgia Meloni vagy Matteo Salvini vette védelmébe, hanem az Európai Néppárthoz tartozó Forza Italia vezetője.

Korábban egyébként már a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) is azt követelte, hogy Magyarország ne vehesse át a soros elnökséget.

Orbán Viktor kríziselnökségre készül: nem kérdezte meg Budapestet

Az EP-választások után egy rendkívül bizonytalan helyzetben kell helyt állnia Magyarországnak az Európai Unió soros elnökeként. Jól jellemzi a helyzetet, hogy még a miniszter is krízissel számol. >>>