2023 közepéig a magyar hatóságok megszüntetik az MNB alapítványait – szúrta ki az Eurostat dokumentumában a Portfolio. Az Európai Unió statisztikai hivatalának látogatási jegyzőkönyvéből az is kiviláglik, hogy mindez nem is új terv: valójában már 2020 végére ígértük az időközben egy egységbe összevont alapítványok állami körbe való visszasorolását, ám ez a pandémiás helyzet miatt elmaradt.

A magyar statisztikai hatóságok arról tájékoztatták az Eurostatot, hogy 2020 végéig tervezik megszüntetni az MNB alapítványait és azok leányvállalatait. Az általuk kezelt eszközök pedig közvetlenül a jegybank mérlegébe kerülhetnek – olvasható az Eurostat legfrissebb EDP-jegyzőkönyvében.

Az Eurostat szerint a magyar hatóságok is elismerték tavaly, hogy a tervek szerint nem ment végbe a jegybanki alapítványok felszámolása, a járványhelyzet miatt ezt elhalasztották 2023 közepéig.

A tervek szerint szűk másfél éven belül szűnhetnek meg az MNB alapítványai, noha erről a jegybank korábban semmit nem kommunikált.