Vannak indokolatlanul „kettős minőségű” termékek, amelyek visszaszorítása érdekében, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei útmutatót készítettek.

Ez az útmutató segítség a gyártóknak és vásárlóknak, de ettől még nem árt figyelmesnek lenni. Az indokolatlan „kettős minőség” mellett, fogyasztói megtévesztés lehet, az is, ha egy gyártó, a termék fő összetevőit kihagyja, vagy olyan mértékben csökkenti le, amitől a termék elveszti jellegzetességét, rendeltetését és már csak nevében az, ami - hívja fel a figyelmet a Magyar Energiaital Szövetség.

Ilyen tipikus megtévesztés lehet például egy cukormentes, tehát szinte nulla energiatartalmú italt energiaitalnak nevezni, ugyanis az ital rendeltetése, hogy éberséget adjon

- írják.

Az energiához viszont szénhidrát (cukor) kell – ezért értelmezhetetlen kategória a cukormentes (tehát energiamentes) energiaital. Az éberséget pedig a megfelelő mennyiségű koffein biztosítja. A cukor és a koffein, mint fő összetevők kellenek ahhoz, hogy egy energiaital megfeleljen a fogyasztók alap elvárásainak.

Egy valódi energiaital koffeintartalma itthon és külföldön egyaránt 32mg/100ml. Ez a mennyiség nagyjából egy presszó kávéban lévő koffeinnek felel meg.

A szövetség szerint az utóbbi időben viszont megjelentek a „kiherélt” energiaital változatok is. Ezek már csak nevükben energiaitalok, hiszen könnyű belátni, ha egy ital koffeintartalmát annyira lecsökkentette a gyártója, hogy csupán egy kóláéval egyenlő (10-15mg/100ml) – akkor hiába nevezi azt energiaitalnak – attól még csak üdítőital marad - olvasható a szövetség oldalán.