A leggyakrabban használt megközelítés szerint, amikor a háztartásokat jövedelem alapján rendezzük sorba, nem nagyon volt változás a 2010-es években Magyarországon: nagyjából ugyanannyian tartoznak a középosztályhoz, mint korábban. Viszont határozott tendencia a 2010-es években, hogy minden jövedelmi csoportban, de különösen az alsó jövedelmi csoportokban javult az életszínvonal - mondta a G7-nek adott interjújában Huszár Ákos, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének kutatója.

"A nélkülözők aránya össztársadalmi szinten csökkent, és főleg az alsó három jövedelmi ötöd esetében csökkent nagyot, akiket a leginkább érintett a 2008-2009-es globális pénzügyi válság. Ebből mi azt a következtetést vonjuk le, hogy akik a jövedelmi alapon középen vannak, azoknak az egzisztenciája stabilabbá vált a 2010-es évek második felére. Ilyen megközelítésben a középosztályba tartoznak egyébként fehér és kék gallérosok is" - tette hozzá. 

A harmadik megközelítés a szubjektív megítélésen alapult. Tehát hogy a megkérdezettek hova helyezték magukat a társadalmi létrán egytől tízig. A szubjektív ítéletek viszonylag stabilak voltak a kilencvenes és a kétezres években. Viszonylag kevesen sorolták magukat középre, még kevesebben választották a létra felső fokait, és többen voltak, akik az alsó közép-, illetve az alsó osztályba sorolták magukat. A 2010-es években viszont ez is határozottan megváltozott. Növekedett azoknak az aránya, akik középre sorolják magukat, csökkent azoké, akik alulra.

Ami a legmeglepőbb, hogy létra felső fokaihoz sokkal többen sorolták magukat a 2010-es években, mint a megelőző húsz évben bármikor. Tehát létrejött egy réteg, amelyik azt állítja magáról, hogy ő a társadalmi létra csúcsán áll.

A szakember közölte, ha együtt nézzük ezeket az adatsorokat, az jön ki, hogy határozottan szélesedett, illetve erősödött a középosztály, főleg a pénzügyi válság utáni évekhez képest. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy európai összehasonlításban a magyar társadalom fő jellemzői eközben nem változtak, vagyis nem látszik, hogy felzárkóztunk volna, vagy legalább közeledtünk volna az európai átlaghoz. Európai összehasonlításban ugyanúgy magas a kékgalléros foglalkozások, illetve az alacsony jövedelműek aránya, és a társadalom kisebb hányada sorolja magát a középre.