Az influenza elleni védőoltásból jelenleg 1,3 millió adag áll rendelkezésre, ha szükséges, többet is be tudunk szerezni néhány napon belül - hazai gyártásból és/vagy külföldről - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A kabinet a szerdai ülésén hosszan tárgyalt a vírushelyzetről. Az adatok szerint Európában mindenhol, a világban is romlik a helyzet, Magyarország sem kivétel. Mind a megbetegedések, mind az elhunytak száma nő. A miniszter szerint a magyar egészségügyet sikerült felkészíteni, az ágyak 47 százaléka ma is üres, műtéteket nem kell elhalasztani.

Akár orosz vakcina is jöhet

A magyar kormány olyan jogi garanciákat igyekszik megteremteni, hogy ha van vakcina a koronavírus ellen, Magyarország elsők között vásárolhasson belőle. A vírusnak ugyanis akkor lesz vége, ha lesz vakcina - fogalmazott Gulyás Gergely. Különböző kutatások zajlanak, Magyarország az EU minden ilyen programjában részt vesz, és ha lesz vakcina, 6,5 millió oltóanyaghoz jut, ami 13 milliárd forintos kötelezettségvállalást jelent a kormánynak.

Arra kérték az operatív törzset, szakértők bevonásával vizsgálja meg az orosz és kínai vakcinákat, ha pedig ezek valós védettséget jelentenek a vírussal szemben, vásárolnak belőle.

A kormánynak nincs véleménye arról, mikor lehet a járványcsúcs. Egészségügyi szakkérdésben akkor mondanak csak véleményt, ha arról szakmai konszenzus alakul ki. Az orvosi vélemények jelenleg széttartóak. A vélemények többsége Európában azt valószínűsíti, hogy 2021 nyárára lehet vakcina.

Egyeztetnek az orvostörvényről

Az új egészségügyi jogállásról szóló törvény kapcsán a részletekről jelenleg is tárgyalunk a Magyar Orvosi Kamarával és a házorvosi szervezetekkel is - fogalmazott Gulyás.

Úgy látja a kormány, hogy minden részletkérdésről meg lehet állapodni, mivel a szervezetek felvetései alapot adnak a tárgyalásra és megegyezésre. Döntés két hét múlva várható.

Változik a kártyaszabály

A kormány úgy döntött, hogy 2021 első felére is meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt idénre módosított Széchenyi pihenő (Szép) kártya szabályokat. Eszerint  2021. június 30-ig 800 ezer forintos juttatást lesz lehetséges: az alszámlák közül 400 ezer forintot lehet szálláshelyre, 265 ezer forintot vendéglátásra és szabadidőre 135 ezer forintot feltölteni - ezen összegek után szociális hozzájárulási adót sem kell fizetni.

Senki ne menjen külföldre!

A kormány továbbra is arra kér mindenkit, ne menjen külföldre, síelni meg különösen ne. Itthon pedig jöhetnek korlátozások a síközpontoknál.

Egy kérdésre válaszul azt mondta a miniszter, hogy kormány elkötelezett amellett, hogy az iskolák normálisan működjenek, azaz nem terveznek online oktatásra való áttérést. Holnap kezdődik a 10 napos őszi szünet, utána a normál rendben folytatódik az oktatás. Ahol szükség volt rá, bezárták az iskolát vagy osztályokat küldtek haza.

Ez az adócsomag a végső

Az adócsomagon már nem módosítanak, a pénzügyi tárca mindenkivel tárgyalt, amit a parlamentnek benyújtottak, az a tárgyalások alatt kristályosodott ki - így maradhat a kata-szigor. A gazdaságvédelem érdekében sok tervet próbálnak összefogni, de a kormány úgy gondolja, ha a beruházások volumenén nem tudnak változtatni, akkor az egyedi támogatások felületi kezelések lehetnek csak. Akkor lehet gazdasági növekedés, ha beruházások is vannak. Részinformációi vannak a kormánynak a harmadik negyedéves növekedésről: az előző évhez képest negatív változás várható, de éven belül, a második negyedévhez képest növekedést remélnek.

Az még nem látható, hogy tartható-e még a 2021-es 4,8 százalékos GDP-növekedés. A kormány szándéka az, hogy ne legyen újra kijárási korlátozás, de mivel világjárvány van, ha az életvédelme miatt fontos megtenni, megteszik, de annak lesznek gazdasági következményei. A cél, hogy az ország működjön, csak végső esetben akarnak ezen változtatni.