A könyvszakmában hagyományosan az év végét tekintik a csúcsidőszaknak, bár tavaly például később indult be a szokásos karácsonyi vásárlási láz, mint a korábbi években. Általában az éves árbevétel 30 százaléka realizálódik az utolsó negyedévben, a karácsony környéki roham pedig akár az éves forgalom 20 százalékát is kiteheti – árulta el a Napi.hu-nak tavaly novemberben Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke.

Forgalom szempontjából azonban a karácsonyi szezon után szinte bérelt helye van a második helyen a nyári időszaknak – nyilatkozta Gönczi Péter, az Álomgyár kiadóvezetője, tulajdonosa a Napi.hu-nak.

Az Álomgyár Kiadó működését tekintve kijelenthető, hogy a karácsony után a nyári a legerősebb időszak az egész évet tekintve – nagyjából június közepétől augusztusig pörögnek a szokásosnál jobban az eladások Gönczi Péter szerint.

Elmondta, az éves értékesítéseik mintegy harmada köthető a nyári három hónaphoz. Ebből persze tudatosan igyekeznek is minél többet kihozni.

Erre az időszakra rengeteg új kiadással készülünk célzottan, volt például olyan nap is nyári időszak elején, amikor öt új könyvet jelentettünk meg egyetlen nap alatt

– mesélte.

Érdekesség, hogy a Libri-Bookline cégcsoport PR-koordinátora, Bistey Attila nem lát olyan nagy megugrást az eladásokban nyári időszakban, mint az Álomgyár Kiadó vezetője. „Az elmúlt években az látható, hogy a nyári forgalom az éves bevételek körülbelül ötödét adja, ebben a koronavírus, illetve az infláció sem hozott jelentős változást” – mondta.

A strandra a könnyedebb olvasmány dukál

Abban mindenesetre egyetértettek, hogy műfaji tekintetben egyértelműen nagy választóvonal látszik a nyári időszak és az év egyéb szakaszai között.

„Általános trend, hogy a nyári hónapokban kisebb átrendeződés tapasztalható a legkeresettebb témák, műfajok esetében. Az olvasók a pihenéssel töltött napokra szívesen választanak magunknak szórakoztató irodalmat, tehát romantikus történetek vagy krimit. Az elmúlt hónapok adatai szerint Colleen Hoover Velünk kezdődik című romantikus regénye lett a nyár legnépszerűbb könyve, továbbá Minden tökéletességed és Velünk véget ér című kötetei is szerepeltek a heti és havi sikerlistákon” – fogalmazott a Libri-Bookline szakértője.

Gönczi Péter pedig arra mutatott rá, hogy valószínűleg azért jön ki az Álomgyár még kedvezőbben a strandidőszakból, mint a többi kiadó, mert az ő kínálatukban a „lektűrirodalom” a legjellemzőbb.

„Az olvasókörünk javarészt 25 és 45 év közötti nőkből áll, mivel sok a romantikus, romantikus-erotikus könyv a kínálatunkban. Az a tapasztalatunk, hogy amikor ők elmennek egy-két hétre nyaralni, akkor rendszerint bevásárolnak előtte könyveket. A pihenés idejére a többségnek valószínűleg alkalmasabbak a mi könyveink, mint a mély, lélektani regények. A strandon ugyanis üvöltöznek a gyerekek, a könnyedebb irodalmat pedig könnyebb többször is megszakítani, nem okoz gondot, hogy újra és újra bele kell mélyedni egy komolyabb történetbe”

– vélekedett az Álomgyár tulajdonosa.

Ennek viszont némileg ellentmondanak az egy-két kivételtől eltekintve szintén inkább szórakoztató irodalmat kínáló General Press Kiadó tapasztalatai. Ők Szabó Piroska főszerkesztő szerint egész évben viszonylag stabil eladási adatokat hoznak, a sormintából kiugróan csak a karácsony előtti időszak emelkedik ki.

Ehhez persze hozzá kell venni azt is, hogy más stratégiával dolgoznak, mint például az Álomgyár. Nem időzítenek több megjelenést a nyári időszak elejére, mint az év többi időszakára. „Mi elég stabilan, minden hónapban nagyjából négy-öt új címet jelentetünk meg, így viszonylag kiegyensúlyozott a fogyásunk is” – árulta el lapunknak Szabó Piroska.

Az Atheneum Kiadó PR és marketing részlegéért felelős Kardos László pedig úgy látja, a strandszezon nem elsősorban a kereslet műfaji átrendeződésében nyilvánul meg. Ő inkább azt tapasztalja, hogy a vásárlók

jobban rezonálnak az akciós könyvekre.

Miket olvastunk a nyáron?

A Libri-Bookline kínálatából a nyarat a romantikus-erotikus irodalom egyik legnagyobb ásza, Colleen Hoover uralta. Mellette viszont kelendőnek bizonyult

  • Jo Nesbo Vérhold című krimije,
  • Náray Tamás Barbara A Végzet című családregénye és
  • Valerie Perrin A vasárnap koldusai című szépirodalmi alkotása is.

Ugyanakkor kissé meglepte a kiadót, hogy bár az önéletrajzi köteteket általában ősszel és télen keresi a közönség, idén nyáron Szinetár Miklós életrajzi könyve kifejezetten sok olvasó érdeklődését felkeltette.

Az Álomgyár könyvei közül idén nyáron három utazós történet tarolt a toplisták alapján:

  • Borsa Brown Bajban Dubajban című erotikus-romantikusa,
  • R. Kelényi Angelika Képtelen Kréta című romantikus kötete és
  • Anne L. Green Hatalom, mámor, Toszkána sorozatának könyvei.

Az Atheneum kínálatából a következők voltak a legkeresettebbek:

  • Vámos Miklóstól a Sánta kutya, valamint a Visz a vonat című könyvek,
  • Bíró Szabolcs Anjouk című regényfolyamának nyolcadik része, a Dél pörölye és
  • Iglódi Csaba Dreher-szimfónia című családregénye.

A General Pressnél pedig

  • Zajácz D. Zoltán Gyilkos Balaton című krimije, valamint a Balaton-sorozat többi kötete,
  • Lucinda Riley A hét nővér-sorozatának befejező kötete, az Atlas és
  • Pálmai-Lantos Éva Andalúz örökség című regénye vitte a pálmát.