Különös könyvre bukkant egy férfi az édesanyja holmijai között. A kötet ugyanis a coloradói könyvtár tulajdonában állt, és 1919-ben vissza kellett volna vinni – írja a Femina.

Sir Walter Scott Ivanhoe című regényét eredetileg 1919. február 13-áig kellett volna visszavinni a Fort Collins-i közkönyvtárba, a kölcsönző polgár azonban „kicsit” kicsúszott a határidőből, egészen pontosan 105 évvel.

A sikeres lovagregény példányát februárban találták meg Kansasben, majd adták le névtelenül az azóta már megszűnt könyvtár utódjánál, a Podre könyvtárnál, napra pontosan 105 évvel a lejárat után, számolt be a könyvtár egy néhány nappal ezelőtti bejegyzésben. 

A könyvet visszajuttató nő elmondta, hogy azt a bátyja találta meg édesanyjuk holmijai között. A könyvtár szerencsére nem számolt fel késedelmi díjat.

Minden könyv után napi két cent bírságot kell beszedni. Ha a visszatartott könyvért futárt küldenek, 25 centes pótdíjat szednek
– olvasható a könyv belső borítóján. Ez alapján a késedelmi díj 760 dollár lenne, de az inflációt belekalkulálva nagyjából elérné a 14 ezer dollárt, ami közel 5,2 millió forintnak felelne meg. 

Megsemmisülhet a hazai könyvkiadás, ha aláírják az új állami törvényjavaslatot

Egy új törvény szerint az állam 10 százalékban maximalizálná a könyvekre kiszabható kedvezményt, ez könyvkiadók tömeges csődjéhez vezethet. Bővebben→