A pénzügyi intézmények 2012. április 1. és 2013. augusztus 31. között 164 707 darab szerződést kötöttek, a korábbi 5712 darab árfolyamgát I. szerződésekkel együtt összesen 170 419 darabot. Ebből 2013. augusztus végéig összesen 160 321 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg.

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya 1335,869 milliárd forint, a forint gyűjtőszámlák állománya pedig 10,025 milliárd forint (átlagosan 62 400 forint) volt augusztus végén.

Az árfolyamgát konstrukcióban résztvevő devizahiteles ügyfelek eddig összesen 18,413 milliárd forint (átlagosan közel 115 ezer forint) - rögzített árfolyam feletti - kamat megfizetése alól mentesültek.

A jegybank a publikált adatok kapcsán megjegyzi, hogy a gyűjtőszámlák száma azért kevesebb, mint a megkötött szerződéseké, mert az előbbieket a szerződéskötések után, egy későbbi időpontban nyitják meg. A megkötött szerződések közül csak azok lépnek életbe, amelyek esetében a hiteladós legkésőbb a gyűjtőszámlahitel első folyósításáig megfelel a törvényi feltételeknek. A gyűjtőszámlahitel-számlák darabszámát és állományát az időközben lejáró, kifutó hitelek, valamint az is csökkenti, ha a hiteladós 90 napot meghaladó késedelembe esik (a késedelem 91. napján megszűnik a rögzített árfolyam alkalmazásának lehetősége).

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.