A kormányzati intézkedések sikere nagymértékben függ az azokat végrehajtó vezetők szakmai és etikai hitelességétől - írja nyilvános közleményében Transparency International Magyarország. Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca várományosa által korábban vezetett cég a Gazdasági Versenyhivatal (majd a Fővárosi Bíróság, és jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla) döntése értelmében olyan megállapodásokat kötött, amelyek alkalmasak voltak a verseny eredményének befolyásolására (Vj-162/2004, Vj-20/2005 és Vj-97/2006) - áll a társaság levelében.

Álláspontunk szerint a válság megoldásához elengedhetetlen a korrupciós gyakorlatok felszámolása, a nyilvánosság erősítése, a közpénzek átláthatóságának és a kormányzat számonkérhetőségének biztosítása - fogalmaz a TI. A tisztességes piaci verseny kartellezés útján való befolyásolása az állami források magáncélra történő megkárosítását jelenti; az ilyen típusú megállapodásokban részt vevő szakember hitelessége a gazdasági tárca élén megkérdőjelezhető - teszik hozzá.

Bár a szervezet közleménye név szerinti nem említi, a nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztérium élére Vahl Tamást, az SAP Hungary volt ügyvezető igazgatóját, a Nav N Go vezérét, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnökét jelölte Bajnai Gordon.