A 2011. január elsejétől életbe lépett földgáz árszabályozás a sávos rendszer mellett bevezeti a nagycsaládosokat megillető kedvezményt, amit a három vagy annál több gyermeket nevelő család, vagy nevelőszülő vehet igénybe (három- vagy több gyermek után részesülnek családi pótlékban, nevelési ellátásban vagy iskoláztatási támogatásban). A kedvezmény mértéke három gyermekig 200 köbméter/év gyermekenként, a negyedik gyermektől pedig gyermekenként 300 köbméter/év.

Az önálló felhasználási hellyel, fogyasztásmérővel rendelkező nagycsaládos háztartás a kedvezményt „természetben" kapja meg, azaz a fentiekben bemutatott sávos rendszerrel összhangban a kedvezményes árú 1200 köbméter fogyasztási földgáz-mennyiség növekszik meg a kedvezmény szerinti mennyiséggel.

Az önálló számlával, fogyasztásmérővel nem rendelkező lakásokból álló lakóépületben (társasházban) élő nagycsaládos háztartás a fenti kedvezményt a társasház számlájában érvényesített - a gyermekenkénti mennyiségnek megfelelő - mértékű pénzbeli kedvezmény formájában veheti igénybe. A kedvezménynek a családhoz történő eljuttatásáról a közös képviselő köteles gondoskodni a szociális gázár-támogatási rendszerben megszokottakhoz hasonló módon.

A nagycsaládos kedvezményre vonatkozó jogosultságot a Magyar Államkincstár kérelemre határozatban állapítja meg. A kedvezmény 2011 januárjától jár majd a nagycsaládos fogyasztóknak. Az igénylőlapokat a Magyar Államkincstár 2011. január 15-ig postai úton juttatja el az érintett nagycsaládos fogyasztókhoz, akik a kérelmet a 2011. február 28-ig nyújthatják be a Magyar Államkincstár területileg illetékes igazgatóságaihoz. Az igénylőlapok hozzáférhetők lesznek a Magyar Államkincstár honlapján (http://www.allamkincstar.gov.hu/) és a területi szerveinél is.

A kedvezmény megállapításáról a Magyar Államkincstár 2011. március 31-ig fogja értesíteni a jogosultakat, akiknek a támogatás 2011. január 1-jétől visszamenőlegesen jár.

Menet közben változott a támogatás

Bencsik János államtitkár az MTI-nek elmondta: a támogatás mértéke menet közben változott, az első tervek szerint ugyanis 150-200 köbméter kedvezmény járt volna gyermekenként. Ezen az elképzelésen azért változtattak, mert a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elvégezte azokat a kiegészítő számításokat, amelyekkel hitelt érdemlően bizonyította, hogy a gyermekenkénti 150 köbméter a nagycsaládosok alig negyedét hozta volna kedvezményes helyzetbe. A módosítással azonban megközelítőleg a nagycsaládosok mintegy fele a kedvezményes első kategóriás, "befagyasztott" áron tudja majd venni a földgázt - tette hozzá.

Ugyanakkor, akik 2010. december 31-én gáz- és távhőtámogatásban részesültek, a kedvezményt 2011. április 30-ig továbbra is megkapják. A kedvezmény biztosítása automatikusan történik, új kérelmet, egyéb dokumentumot nem kell benyújtani.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ugyanakkor reagált az Energiaklub közleményére is, amely szerint a lakossági földgáz a korábbi minisztériumi tájékoztatásban foglaltakhoz képest többeket, és eltérő mértékben érinthet.

Vitatja a tárca az Energiaklub számításait

A tárca szerint az Energiaklub jelentésében foglaltakkal ellentétben az egyetemes szolgáltatói körben a földgáz ára éves szinten nem emelkedik a minisztérium hivatalos kommunikációjában már elmondottaknál nagyobb mértékben, a háztartások 66 százaléka esetében pedig egyáltalán nem, vagy csak 1 százalék körüli áremelkedés várható. A legtöbbet fogyasztók esetében is csupán 10 százalék körüli emelkedésre lehet számítani, hiszen minden fogyasztó jogosult 1200 köbméterig az alacsonyabb gázdíjra.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kommunikált sávhatárok és árváltozási arányok a Magyar Energia Hivatal adatsorát alapulva véve készültek. A Magyar Energia Hivatal (Hivatal), mint minden esetben, a sávos árrendszer kialakításánál is az egyetemes szolgáltatók adatszolgáltatására támaszkodott. A Hivatal által használt egyetemes szolgáltatói adatok hivatalosak és a teljes 20 köbméter/óra alatti fogyasztói kategóriára érvényes országos átlagot tükrözik.

Ezzel szemben az Energiaklub számításait az elemzésben foglaltak szerint saját, 2000 fős mintán alapuló országos reprezentatív adatfelvétele nyomán készítette el. A tanulmány lábjegyzetében a szerzők jelzik is: „Megjegyezzük, hogy a kérdőív átlagos havi gázszámla-összegre vonatkozó kérdésére adott válaszokból számított érték, illetve a miniszter által közölt adat közti eltérés, legalábbis részben, adódhat a kérdőívben feltett kérdés jellegéből adódó pontatlanság miatt is."

Meglátásunk szerint az egész országra kiterjedő szolgáltatói adatszolgáltatáson alapuló statisztikák (lévén hogy azok tartalmazzák például az egyetemes szolgáltatási körön belül, 20köbméter/óra kapacitás alatt vételezésre jogosult kisvállalkozások és kisüzemek adatszolgáltatását is, nem pusztán csak a háztartásokét) jóval pontosabb képet festenek a fogyasztási viszonyokról és jellemzőkről, mint a néhány ezer megkérdezett háztartás adatszolgáltatása alapján felvett felmérési minta - közölte az NFM.