Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hogyan kívánnak segíteni azon a több százezer nyugdíjason, aki létminimum alatt él? - interpellálta Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert Korózs Lajos szocialista képviselő. A választ jegyző Rétvári Bence államtitkár szavaiból kiderül: a nyugdíjrendszeren belül biztosan nem várható extra intézkedés.

A nyugdíj jövedelemarányos keresetpótló ellátás, a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyának megteremtése és megőrzése a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának egyik lényeges eleme, az alapnak a jogszerzéssel arányos nyugellátások fedezetét kell biztosítania, a szociális célú támogatásokat a szociális ellátórendszer keretében kell biztosítani az arra rászorulóknak - fogalmaz a válasz.

Rétvári kitér a támogatott gyógyszerek térítési díjának csökkentésére és a rezsicsökkentésre, valamint arra, hogy a (jórészt a kormányzati intézkedések által leszorított inflációval összefüggésben - a szerk.) a nyugdíjak vásárlóértéke még nőtt is 2011-től számítva. Emellett - sorolja az államtitkár - az idősek is jogosultak lakásfenntartási támogatásra, valamint részesedhetnek az Erzsébet-program idősek számára kiírt pályázati lehetőségeiből.

Rétvári nem hagyta ki a ziccert és egyet oda is szúrt a válaszban a kérdezőnek: "Végezetül szeretném felhívni a Képviselő Úr figyelmét arra a tényre, hogy a 13. havi nyugdíj elvételével éppen az Ön pártja, az MSZP ártott a legtöbbet a létminimum alatt élő kisnyugdíjasoknak".