A Belügyminisztérium szerint nincs inzulinhiány, ám az orvosok szerint a megszűnő készítmények miatt szükségessé váló terápiaváltás sok nehézséget okoz majd. A Sanofi a napokban jelentette be, hogy világszerte befejezi több olyan humán inzulin gyártását, amit a hazai cukorbetegek ezrei is használnak. Az orvosok szerint a megszűnő készítmények miatt szükségessé váló terápiaváltás sokféle nehézséget okoz, és a meglévő hiánycikkek mellett további, a cukorbetegségre ható készítmények elérhetőségét lehetetlenítheti el. A betegek ezreinek terápiaváltása sem lesz egyszerű, mert a diabetológusok túlterheltek - írja a Népszava.

Humán vagy analóg inzulin

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a háziorvosoknak küldött levelében arról írt, hogy júliustól egyes inzulinkészítmények elérhetősége megváltozik. Egyúttal arra kérte az alapellátókat: a humán-inzulin készítmények felírása előtt érdeklődjenek a közeli gyógyszertáraknál, mi érhető el náluk.

Az inzulinra szoruló betegeknek úgynevezett humán vagy analóg inzulint írhat az orvosa. Az előbbi olcsóbb, az utóbbi drágább a költségvetésnek. 

Most a problémát az okozza, hogy a Sanofi bejelentette, július elsejétől világszerte leállítja humán inzulin termékei (Insuman Rapid, Combi25 és Basal) gyártását. A döntést azzal indokolták, hogy a gyártási és az ellátási láncban jelentkező kihívások néhány humáninzulin termékük esetében kritikus ellátási problémákhoz, valamint termékhiány kialakulásához vezettek.

Akár 25 ezer beteget érinthet

A Belügyminisztérium közleménye szerint a gyártó a nagyobb haszna érdekében négy gyógyszert kivon a piacról, s ezt a négy készítményt Magyarországon 14 ezer beteg használja.

A Magyar Diabétesz Társaság adatai szerint viszont 15-25 ezer a számuk.

Gyógyszer-nagykereskedők szerint körülbelül kétheti készletek vannak a raktárakban. Lényegében ezalatt kellene az orvosoknak átállítaniuk a betegeiket a helyettesítő termékekre.

A diabetológusok további terhelése okozhat még új problémákat, hiszen Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke szerint már most is 50 napos előjegyzéssel működnek ezek a szakrendelések.