A Napi Gazdaság keddi lapszámának cikke

A válság ellenére is jól teljesít a főváros költségvetése, az első félévben 277,8 milliárd forint bevételi főösszeg mellett hatvanmilliárd forint többlet keletezett - olvasható a főváros könyvvizsgálójának jelentésében. A képet némileg árnyalja, hogy a bevételi oldalon elszámoltak 8,2 milliárd forint hitelfelvételt. Az év egészére 44,2 milliárd forint hitelfelvételt tervez a főváros - ebből eddig 8,8 milliárd forintot vett fel, amely döntően a korábbi EIB-hitelek lehívását jelentette.

 

Az első félévi kedvező egyenleg a központi költségvetés finanszírozásának is köszönhető: Budapest teljes egészében megkapta a 17,4 milliárd forint központosított támogatást, illetve befolyt az a tízmilliárd forint is, amit a fővárosi közösségi közlekedés fejlesztésére utalt a központi költségvetés 2010-re. Ugyanakkor a fejlesztési támogatásoknak alig 9,9 százalékát fizették ki a költségvetési intézmények. Mivel a kiadások is lassabban teljesülnek, ennek érdemi egyenlegrontó hatása nem volt.

Ugyancsak az első félévben befolyt az osztalékbevételek 97 százaléka - e forrásból 3,8 milliárdos bevételre tett szert a főváros.

Nemcsak a kedvezően alakult bevételek, de a visszafogott kiadások is segítették az első féléves folyamatokat: a kiadások 217,8 milliárd forintra rúgtak, ez az éves 585,4 milliárdos előirányzat 37 százaléka, vagyis jelentősen elmarad az időarányostól. Ugyanakkor a működési kiadások meghaladták az időarányosan elvárhatót: az éves összeg 52,5 százalékát elköltötték, ám a felújítási kiadások alig húsz százalékát fizették eddig ki, ami jelentősen elmarad az elmúlt évek 27, illetve 33 százalékos első féléves költéseitől.

 

A jelentős pénzügyi többletet a főváros a szabályok szerint állampapírokba fektette, összesen 45 milliárd forint értékben - eredetileg az idén nem számoltak kötvényvásárlással. Ugyanebben az időszakban lejárt a főváros 40 milliárd forint összegű állampapírja, így a nettó befektetés valójában ötmilliárd forint volt.