Az MTI úgy tudja, hogy egy budapesti cég kérte az adósságrendezési eljárás megindítását a bíróságtól. Szabó Róbert közleményében azt írja, hogy tavaly októberben, az önkormányzati választások idején az önkormányzat működési hitele meghaladta az 1,7 milliárd forintot, a teljes adósságállomány az egyéb hitelekkel és követelésekkel, továbbá a svájci frank alapú kötvénnyel együtt csaknem hét és fél milliárd forint. Összehasonlításképpen emlékeztet, hogy 2004-ben a Heves Megyei Önkormányzatnak nem volt működési hitelállománya.

Hangsúlyozta, hogy tizenkét esztendő elhibázott szocialista politikája súlyos örökséget rótt a megyei önkormányzatra, intézményeire, különösen nehéz helyzetbe kerültek az idősek, a fogyatékkal élők, a diákok és azok a betegek, akik például a megyei kórházban kapnak ellátást.

Az elnök szerint hibás döntések - köztük a Buttler ház felújítása, a múzeumi raktárbázis kialakítása -, de különösen a kórházi HospInvest-szerződés okozták a kialakult helyzetet.

"Az utolsó csepp a pohárban" - olvasható a közleményben - egy a szocialista vezetés által hátrahagyott, ki nem fizetett számla volt. Sós Tamás korábbi szocialista közgyűlési elnök döntése miatt most azonnal 280 millió forintot kellene fizetnie a megyei önkormányzatnak. Ez a szerződés lehet, hogy jogszerű, de vállalhatatlan - mutat rá az elnök -, ezért "egyszer és mindenkorra megállítjuk azt a folyamatot, hogy tíz- és százmilliók vándoroljanak közpénzből különböző cégek számláira".