Minden olyan megoldás, amelyik érzékelhető segítséget jelent azok számára, akik az aktuális árfolyamon nem bírják fizetni a devizahiteleiket, azt jelenti, hogy valaki másnak kell fizetni ezt a veszteséget - jelentette ki Bokros Lajos. A közgazdász szerint vigyázni kell arra, hogy ne álljanak fejük tetejére a piacgazdaság és a kapitalizmus alaptörvényei, "mert azt úgy hívják, hogy szocializmus, és az, mint már láttuk, sehova nem vezet". Ha uralkodó felfogássá válik, hogy a nyereségeket lehet privatizálni, a veszteségeket pedig automatikusan társadalmasítjuk, akkor ez teljesen szétveri a közösség értéktudatát - mondta Bokros.

Az EP képviselő aláhúzta: ha valaki nem tudja fizetni a hitelét, akkor az ő lakása a banké. Ha a pénzintézetek tulajdonosaivá válnak ezeknek a lakásoknak, akkor az a kérdés, hogy megelégszenek-e azzal, hogy mondjuk alacsonyabb bérért ugyanazt a lakást bérbe adják, mert akkor még mindig termelődik nekik valami bevétel - ami persze azt jelenti, hogy a hitel egy részét veszteségként le kell írni. Aki bebukta lakáshitelét, annak összébb kell szorulni, ez a kapitalizmus üzenete - fogalmazott a közgazdász.

Bokros szerint a kormány programja vasvillával összehányt düledező szénaboglya, ami a legelemibb szakmai követelményeknek sem felel meg.

"Szükség van szociális, munkaerőpiaci reformra, adóreformra, de arra nincs, hogy a szociális problémát áttoljuk a munkaerőpiacra, a gyerektámogatási rendszert betoljuk az adórendszerbe, és mondjuk az oktatási reform keretén belül fejszével nekiinduljunk azoknak az intézményeknek, amik éppen a legjobb színvonalúak az országban" - hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter.