Karbantartás miatt vasárnap - várhatóan - reggel 6 és este 6 között változik a H8-as és a H9-es HÉV közlekedése - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKK közleménye szerint a H8-as HÉV a karbantartás ideje alatt Sashalomnál; Mátyásföld, repülőtérnél; Mátyásföld, Imre utcánál; Mátyásföld alsónál és Cinkotánál mindkét irányban az Örs vezér tere irányú peronok mellett áll meg.

A H9-es HÉV csak Cinkota és Csömör között közlekedik, az Örs vezér terétől Csömörig, valamint Csömörről az Örs vezér teréig cinkotai átszállással lehet utazni.

A vonatok az Örs vezér tere és Cinkota között módosított menetrend szerint, a megszokottnál ritkábban közlekednek.

Két hegyvidéki vonallal bővül a kerékpárszállítási lehetőség a fővárosban: szombattól a Kútvölgyi út térségét kiszolgáló 155-ös és 156-os buszokra biciklivel is fel lehet szállni.

A BKK közölte: egy járművön egyszerre egy kerékpár szállítható, az erre kijelölt buszokat külön piktogram is jelzi.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kerékpárt az utazás idejére biztonságosan rögzíteni kell az erre kijelölt helyen. Mivel ez a rész megegyezik a babakocsik és a kerekesszékesek számára fenntartott területtel, a BKK azt kéri a kerékpárt szállító utasaitól, hogy legyenek előzékenyek a kisgyermekkel utazó vagy a mozgásukban korlátozott utastársaikkal és szükség szerint adják át nekik a helyet - írták.

A járművezető zsúfoltság esetén megtilthatja a kerékpárszállítást, ilyenkor meg kell várni a következő autóbuszt.

A BKK járatain kerékpárt szállítani egy külön vonaljegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel lehet. Hétvégenként azonban minden utas díjmentesen szállíthat kerékpárt az arra kijelölt vonalakon - írták.

A kisméretű, legfeljebb 41 centiméter külső kerékátmérőjű kerékpár, valamint a roller, továbbá mérethatár nélkül az összecsukott kerékpár továbbra is díjtalanul, minden járaton kézipoggyászként szállítható.